CHP’li Gök: Şehirlerimize yönelik hava kirliliği ve asit yağmuru riskleri göz ardı ediliyor!

CHP’li Gök: Şehirlerimize yönelik hava kirliliği ve asit yağmuru riskleri göz ardı ediliyor!
10 Mart 2020 10:15

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Büyükşehirlerde hava kirliliğinin arttığını vurguladı, kirliliğin yüksek olduğu bölgelerde asit yağmuru tehlikesinin baş gösterdiğini ifade etti.

 

 

Gök, ülke genelinde ve şehirler özelindeki hava kirliliği oranları ile asit yağmuru görülme sıklığına ilişkin sorular yöneltti.

 

 

04.03.2020 tarihinde Bakanlık tarafından verilen cevapta, uzun mesafeli hava kirliliği taşınımı ve asit yağmurları çalışmalarına 2004 yılında başlandığı belirtilmiş, şehir merkezlerinin veya herhangi bir noktanın hava kirliliğinin ölçülmediği ifade edilmiştir. Türkiye’yi etkileyen hava sistemlerinin ülkemize giriş yaptığı bölgelerde yerel kirletici kaynaklarının etkisinde olmayan 11 adet asit yağmuru istasyonu kurulduğu açıklanmış ve sözü geçen istasyonlardan elde edilen verilerin işlendiği bildiridi.

 
Soru önergesi cevabından anlaşılacağı üzere yerel kirletici kaynaklarının hava kirliliğine etkileri sağlıklı ölçülmemekte, şehirlerimize yönelik hava kirliliği ve asit yağmuru riskleri göz ardı edilmektedir. Şehirlerimizin hava kalitesi ölçülmezken yurttaşlarımızın sağlığını tehdit eden etkenlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması mümkün görünmemektedir.