CHP’li Gök: Sayısı her geçen yıl artan PKU hastalarının aylık özel gıda ihtiyacı 500 TL!

CHP’li Gök: Sayısı her geçen yıl artan PKU hastalarının aylık özel gıda ihtiyacı 500 TL!
12 Ağustos 2021 09:33

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök 20.11.2019 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde protein parçalanmasını sınırlandıran, beyinde ciddi hasar bırakabilen ve nadir görülen hastalıklardan biri olan Fenilketonüri(PKU) hastalığı tanısı almış yurttaşlarımızın sayısına ve hastalık giderlerine dikkat çekti.

 

 

Gök, PKU hastalarına ilişkin istatistikler ile hastalara verilen sağlık ve beslenme desteklerine ilişkin sorular yöneltti.

 

 

Önergeye 1.5 yılı aşkın süre sonrasında cevap veren Sağlık Bakanlığı 2013 – 2019 yıllarına ilişkin istatistikler ile Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)’a göre hastalara verilen destek miktarlarını açıkladı.

 

 
PKU hastalarının tüketmesi gereken özel gıdaların aylık ortalama maliyeti 500 TL’ye yaklaşmasına rağmen önerge cevabında hastaların yaşlarına göre 0-12 ay için 46.5 TL, 1-5 yaş için 90 TL, 5-15 yaş için 116.25 TL, 15 yaş üstü için 120 TL ödendiği belirtildi.

 

 

“Her geçen yıl sayıları artan PKU hastalarının sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için ihtiyaç duydukları besinlere erişimlerinin sağlanması sosyal devlet ilkesi gereği zorunlu iken hastalara verilen destekler günümüz şartları için utanç vericidir.” diyen CHP’li Gök, “PKU hastalığı ve benzeri özel bakım-beslenme ihtiyacı gerektiren hastalıklardan mustarip yurttaşlarımızın giderlerinin güncel fiyatlara göre hesaplanarak ödenmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması beklenmektedir.” açıklamasını yaptı.