CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı sistemdeki çöküşü gizleyemiyor!

CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı sistemdeki çöküşü gizleyemiyor!
12 Ocak 2023 08:46

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök 7 Kasım 2022 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ekim ayı içerisinde yayınladığı Verimlilik Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre ikinci basamak kamu hastanelerinin yalnızca yüzde 25’inin teknik yeterlilik sağlayabildiğini ifade ederek, hastanelerin bir kısmında ciddi sayıda personel açığı bulunduğunu ve bir kısım hastanelerde ise personel fazlası olduğuna dikkat çekti.

 

 

Söz konusu araştırmada ortaya konulan verilerin Sağlık Bakanlığınca değerlendirilip değerlendirilmediğini sorgulayan GÖK, hastanelerin eksiklerinin giderilmesine yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin sorular yöneltti.

 

“30 Aralık 2022 tarihinde önergeyi yanıtlayan Bakanlık hastanelerin teknik ve personel eksiklerini açıklamazken sağlık tesislerinde âtıl kapasitenin önüne geçildiğini ve sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirlik ve adil hizmet alma yapısının hazır ve yeterli olmasının sağlandığı belirtmiştir. Hastanelerimizin eksiklerini dahi açıklayamayan Bakanlık sağlık hizmetinin ulaşılabilir olduğunu zannetmekte veya kelime kalabalığı ederek hastanelerin eksiklerini saklayabildiğini düşünmektedir.

 

 

Başkent Ankara’da dolup taşan çocuk acil birimlerinde saatlerce bekleyen aileleri ve çocuklarını, 8 ay sonraya tahlil randevusu alabilen yurttaşlarımızı yok sayan Sağlık Bakanlığı alanındaki çöküşü gizleyememektedir. Haklarını alamayan, şiddete uğrayan hekimlerimizin kitleler halinde yurtdışına göçtüğü, devasa ve işlevsiz şehir hastanelerinin kamu bütçesinden milyarlar yuttuğu günlerden geçmekteyiz. Hastanelerimizdeki eksiklerin tespit edilmesi ve giderilmesi ile sağlık sistemimizin bilimsel gerçeklere uygun olarak yeniden tasarlanması CHP iktidarının öncelikli görevi olacaktır.” diyen CHP’li Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltmişti:
1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı Verimlilik Dergisi tarafından ikinci basamak kamu hastanelerine ilişkin ortaya konulan veriler Bakanlığınızca değerlendirilmiş midir? Değerlendirildiyse sorunların çözümüne ilişkin hangi adımların atılması düşünülmektedir?
2. İkinci basamak kamu hastanelerinin yalnızca yüzde 25’inin teknik yeterliliğe sahip olduğu sözü geçen araştırma kamuoyuna açıklanana kadar bilinmemekte miydi? Kamu hastanelerinin yetersizliği tespit edilmiş ise şimdiye kadar gereği neden yapılmamıştır?
3. Ülkemiz genelinde teknik yeterliliğe sahip olan ve olmayan ikinci basamak kamu hastanelerini açıklar mısınız?
4. Personel eksiği bulunan hastanelerimizi ve söz konusu hastanelerde ihtiyaç duyulan personel sayılarını açıklar mısınız?
5. Personel fazlası bulunan hastanelerimizi ve söz konusu hastanelerde mevcut olan fazla personel sayısını açıklar mısınız?
6. Söz konusu çalışmada 600’den fazla yatak sayısına sahip hastanelerin teknik etkinlik sağlayamadığı açıklanmıştır. Bilimsel gerçeklere karşın devasa şehir hastaneleri açma politikasında ısrar edilecek midir?