CHP’li Gök: Maden işçilerinin hayatlarını hiçe sayan TTK, Covid-19 testi yaptıran madencilerimizin sayısını dahi açıklayamıyor!

CHP’li Gök: Maden işçilerinin hayatlarını hiçe sayan TTK, Covid-19 testi yaptıran madencilerimizin sayısını dahi açıklayamıyor!
6 Temmuz 2021 10:16

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 28.04.2021 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu(TTK) madenlerindeki çalışma koşullarının Covid-19 salgın şartlarına uygun olmadığını ifade etmiş, madencilerin Covid-19 testlerinin günler sonra açıklandığını ve işçilerin salgına karşı korumasız bırakıldığını belirtti.

 

 

Madenlerdeki çalışma koşulları ve pandemi süresince virüs bulaşına maruz kalan madencilerin istatistiklerine ilişkin sorular yönelten Gök, Bakan Dönmez’e madencilerin aşılamada önceliğe alınmasına yönelik çalışmaları sordu.

 

 

Gök “Önergenin verilişinin üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçtikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen cevap madencilerin salgın sürecindeki mağduriyetlerini teyit eder niteliktedir. Covid-19 şüphesi sebebiyle test yaptıran madencilerin test sonuçlarının en geç 2 gün içerisinde açıklandığını ifade eden Bakanlık süreçte “yaklaşık” 1250 madencimizin Covid-19 pozitif çıktığını açıklamıştır.” dedi.

 

Levent Gök açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

 

“Salgın süresince fiilen çalışan madenci sayılarına ilişkin rakamlar TTK madenlerindeki vahameti ortaya koymaktadır. Salgının ülkemizde görülmeye başlandığı 2020 Nisan ayında TTK madenlerinde fiilen 5848 kişi çalışmaktayken 2020 Nisan ayında bu sayı 533’e düşmüş 2020 Mayıs ayında 874 ‘e yükselmiştir. Salgın sebebiyle fiili çalışan sayısının düşürüldüğü anlaşılmaktadır ancak 2020 Haziran ayında 6435’e çıkartılan çalışan sayısı 2021 Nisan ayına kadar 5476’nın altına düşmemiştir.

 

 

Meslek koşulları sebebiyle akciğer hastalıklarına karşı riskli grupta bulunan madencilerimizin akciğer tutulumuna sebep olan Covid-19 şüphesi halinde test sonuçlarının 2 günde çıkıyor olması hayatlarının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Covid-19 tedavisinde kaybedilen her dakikanın hastanın hayatına mal olma ihtimali bulunmakta, 48 saat içerisinde hastalık geri döndürülemeyecek boyutlara ulaşabilmektedir. Ayrıca salgının 2. ayında fiili çalışan sayılarının yüzde 90 oranında azaltıldığı madenlerde 2020 Haziran ayında başlatılan normalleşme itibariyle fiili çalışan sayısı yeniden 6435’e yükseltilmiş, salgının zirve yaptığı 2020 Eylül ayında madenlerde çalışan sayısı 5906, bir diğer zirve noktası olan 2021 Mart ayında ise 6351 olarak kaydedilmiştir. Maden emekçilerimizin hayatlarının hiçe sayıldığı dönemde Covid-19 testi yaptıran çalışanların sayısını açıklamayan Bakanlık, Covid-19 testi pozitif çıkan madencilerimizin net sayısını açıklayamamış “yaklaşık” ifadesiyle bu hayati konuya karşı ciddiyetten uzak bir duruş sergilemiştir.”