CHP’li Gök: Maden cinayetlerini örtbas bakanlığı!

CHP’li Gök: Maden cinayetlerini örtbas bakanlığı!
4 Şubat 2023 10:45

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök 24 Ekim 2022 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın’ın Amasra İlçesinde meydana gelen grizu patlaması sonrasında faciayı incelemek üzere TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından oluşturulan uzman ekip ile gaz izleme verilerinin paylaşılmadığını ifade ederek, gaz izleme verilerinin akıbetine ilişkin sorular yöneltti.

 

 

19 Ocak 2023 tarihinde önergeyi yanıtlayan Bakanlık 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun 20. Maddesi gereğince önergede yer alan soruların cevaplanmadığını açıklayarak, “kazaya” ilişkin el konulan delillerin Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğunu bildirdi..

 

 

“Söz konusu Kanun maddesi katliamın gerçeklerini örtmek için kullanılan bir kılıftan ibarettir.” diyen CHP’li Gök şunları kaydetti: Gaz izleme verilerinin uzman bir ekip ile paylaşılmasının yargılama sürecine nasıl bir zarar vereceği anlaşılamamıştır. Türk Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarında Bakanlığın ve siyasi iktidarın sorumluluğunu örtbas etmeye çalışan bu anlayış ülkemizdeki siyasi erkin emekçilere karşı yaklaşımını bir kere daha ortaya koymuştur.

 

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök önergesinde;

 

 

“14 Ekim 2022 tarihinde Bartın’ın Amasra İlçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonrasında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından oluşturulan bir ekip incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelmiştir. Maden ocağının gaz izleme sistemi verilerini incelemek üzere talep eden Maden Mühendisleri Odası yetkilileri geri çevrilmiş, söz konusu verilerin yasak kapsamında olduğu ifade edilmiştir. Metan sensörünün kritik seviyede alarm verip vermediği, verdiyse uyarıya ilişkin hangi önlemlerin alındığı ve uyarı verilmediyse sebeplerinin tespit edilmesinin facianın arka planını anlayabilmek için hayati önem taşıdığını ifade eden Maden Mühendisleri Odası inceleme ekibi verilerin aynı zamanda oldukça önemli deliller içerdiğinin altını çizmektedirler. Söz konusu verilerin erişilemez hale gelmesi iş cinayetlerine ilişkin delillerin karartılması anlamına gelmekte, faciaya yol açan ihmal ve hataların bütün şeffaflığı ile kamuoyuna açıklanması, sorumluların adalete teslim edilmesi beklenmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Gaz izleme sistemi verileri hangi yasak kapsamında Maden Mühendisleri Odası yetkilileri ile paylaşılmamıştır?
2. Gaz izleme sistemi verilerinin meslek odaları ve ilgili kurumlar ile paylaşılacağı tarihi açıklar mısınız?
3. Maden ocağı faciasına ilişkin delillerin selameti için alınan tedbirleri ve Bartın Başsavcılığının el koyduğu delilleri açıklar mısınız?”

 

 

 

ifadelerini kullanmıştı.