CHP’li Gök, iptal edilen okul ihalelerini Bakan Özer’e sordu!

CHP’li Gök, iptal edilen okul ihalelerini Bakan Özer’e sordu!
18 Mayıs 2022 10:21

İnşaat sektörünün, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve dövizdeki artışla birlikte sıkıntıya girmesi, yeni okul binası yapımını olumsuz etkiledi. 2022 başından bu yana okul inşa etmek için ihaleye çıkan Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının eli boş kaldı. 183 okul yapımını kapsayan toplam 114 ihale iptal edildi.

 

 

İptal edilen okul ihalelerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soran CHP Ankara milletvekili Levent Gök, şunları kaydetti:

 

 

Elektronik Kamu Alımları Platformu(EKAP) verilerine göre 1 Ocak – 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında 183 okul yapımını kapsayan 114 ihale iptal edilmiştir. İhaleler çoğunlukla istekli bulunmaması ve tekliflerin yüksek bulunması gerekçeleriyle iptal edilmiş, okulların güçlendirilmesi, tadilat ve onarımları için açılmış olan çok sayıda ihalenin de aynı süreçte iptal edildiği görülmüştür. Ekonomik krizi aşamayan ülkemizde girdi maliyetlerinin artması ve Türk Lirası’nın yüksek oranlarda değer kaybetmesi bütün sosyal ve ekonomik alanlarda aşınmaya yol açmaktadır. Her geçen gün artan nüfusa rağmen okul inşaatlarının yapılamaması ve mevcut okulların eksiklerinin giderilememesi çok sayıda sorunla boğuşan eğitim sistemimizde yeni bir buhranın önünü açmaktadır. Eğitim alanındaki altyapı eksiklerinin okullaşma oranını düşüreceği öngörülmekte, gıda ve barınma gibi temel bir ihtiyaç olan eğitim politikasızlığa kurban edilmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2022 yılında iptal olan okul yapımı ve tadilat ihaleleri sonrasında söz konusu işlerin gerçekleştirilmesi için izlenecek yol haritasını açıklar mısınız?
2. 2022 ve 2023 yıllarında okul yapımları için düzenlenecek ihalelerin sayısını, söz konusu okulların inşa edilecekleri illerimize göre açıklar mısınız?
3. 2002 – 2022 döneminde iptal olan okul yapım ve tadilat ihalelerinin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Ülkemizdeki ekonomik krizin okul yapımlarını ve tadilatlarını olumsuz yönde etkilememesi amacıyla alınacak önlemleri ve yürütülmesi düşünülen çalışmaları açıklar mısınız?
5. Ülkemizde yüzde yüz okullaşma oranına ulaşılabilmesi için ihtiyaç duyulan okul ve derslik sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
6. Türkiye’de zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkartılmasının üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen okullaşma oranlarında yüzde yüze ulaşılamamasının sebeplerini açıklar mısınız?