CHP’li Emir, Suriyeli mülteci çocukların eğitimini Meclis’e taşıdı!

CHP’li Emir, Suriyeli mülteci çocukların eğitimini Meclis’e taşıdı!
25 Ocak 2017 15:44

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının uyumuna ilişkin eğitim konusunda neler yapıldığını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

 

 

 

CHP’li Emir’in soru önergesi şöyle:

 

 

 

Türkiye’de 1 milyondan fazla ‘çocuk mülteci’ olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakama göre, dünyada en fazla çocuk mülteci barındıran ülke konumundayız. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı bir araştırmada ise Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların yüzde 40’ı okula gitmiyor. UNICEF de bu konuda yaptığı açıklamada; mülteci çocukların okullara kayıt olabilmeleri için daha fazla kaynak ayrılmasıgerektiği, aksi halde yüz binlerce çocuğun kayıp kuşağa dönüşme riskiyle karşı karşıya kalacağı ifade edilmektedir. Yine aynı raporda; bu çocukların eğitim eksikliği nedeniyle Suriye’deki iç savaşın bitmesinin ardından ülkelerinin yeniden inşasında rol almaları için gereken donanım ve niteliklerden mahrum kaldıkları vurgulanmıştır.

 

 

 
1- Ülkemizde ne kadar mülteci çocuk yaşamaktadır? Bu çocukların ne kadarı Suriye’den gelmiştir? Bu konuda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yapılmakta mıdır?
2- Ülkemizdeki mülteci çocukların ne kadarı eğitim/öğretim sistemine dahildir? UNICEF’in bu konuda yaptığı araştırma, sizin verilerinize göre, gerçekleri yansıtmakta mıdır?
3- Ülkemizdeki mülteci çocukların okula gidebilmeleri adına ne gibi çalışmalar ve projeler yürütülmektedir?
4- Bu çocukların kısa vadede ülkemizden ayrılmaları mümkün gözükmediğinden hareketle, okula gitmeyen çocukların durumu ne olacaktır? Bu çocukların ülkemizden ayrılmamaları halinde, sosyal, kültürel ve ekonomiksisteme dahil olmaları nasıl sağlanacaktır? İleriye yönelik bir çalışma söz konusu mudur?
5- Okula gitmeyen çocukların yakın gelecekte potansiyel bir suç topluluğu oluşturacağı endişesi toplumda genel bir kanaattir. Bu konu ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?