CHP’li Emir: Eşit işe eşit kadro. Kimse kafasını kuma gömmesin!

CHP’li Emir: Eşit işe eşit kadro. Kimse kafasını kuma gömmesin!
27 Ekim 2022 10:05

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamuda taşeron olarak çalışan işçilerin, “Eşit işe eşit kadro ve ücret” talebini TBMM Gündemine taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Emir, 2022 yılında halen taşeron işçilikten söz ediliyor oluşunun üzüntü verici olduğunu kaydederek kimsenin kafasını kuma gömmemesi gerektiğini vurguladı.

 

 

CHP’li Emir, “Taşeron işçi” kavramının 700 bin işçiyi ve ailelerini kapsadığının altını çizerek, “Aynı işi yapıyoruz, devlete çalışıyoruz, o hâlde devletin kadrosundan, norm kadrodan bizim de yararlanmamız gerekiyor’ diyorlar. İtirazınız var mı buna?” diye sordu. Emir, iktidarın taşeron işçilerin taleplerine kulak tıkadığını ifade etti. 696 sayılı KHK’nin 2017 yılında Meclis’ten geçtiğini anımsatan Emir, şunları söyledi:

“Seçime giderken bir parmak bal çalmak için yaptınız bu işi ama çarpık bir yasa çıktı buradan. Buradan ifade ettik; çarpıktı, eksikti ve kapsayıcı değildi. Bunu söyledik ama yine de olumluydu. Öyle bir yasaydı ki son derece dardı ve birçok işçi bundan yararlanamadı. Özellikle işçilerin, kimi haklarından, devam eden davalardan feragat etmesi koşulu işçileri bu kanundan yararlanma konusunda bir miktar geri bıraktı ve kadrosuz kaldılar ama bugün 700 bin taşeron işçisinden bahsediyoruz. Kim bunlar diye baktığımızda; 560 binin üzerinde belediye taşeron işçisi var arkadaşlar, 560 binin üzerinde belediye taşeron işçisi! ‘Derdimize çare olun, biz de kadro istiyoruz’ diyorlar çünkü özellikle bunlar açısından belediye iktisadi teşekküllerinde oluyor olmak hak kaybı anlamına geliyor, ekonomik kayıp anlamına geliyor, güvencesiz işsizlik anlamına geliyor, SMS’le işten atılmak anlamına geliyor ve son derece ağır bir durum. Bununla bitmiyor; mesela, hastane bilgi yönetim sisteminde çalışanlar yine kadro bekliyorlar, hastanelerde son derece kritik bir görev yapıyorlar; bir saat çalışmasalar sağlık sistemi duracak noktada, son derece kritik bilgileri haizler, onlara emanet ediyoruz ama bir kadroyu onlara çok görüyoruz. PTT çalışanları, Demiryollarında çalışanlar, Karayollarında, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri veren firmalarda çalışanlar yine aynı şekilde çalışıyorlar.”

 

 

KİMSE KAFASINI KUMA GÖMEMEZ

 

 

Taşeron işçiliğin kangren olmuş bir yara olduğunu belirten Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna bıçak vurmanın zamanı geldi, kimse kafasını kuma gömemez. Ağır bir feryat geliyor. Siz de sokağa, alana çıktığınızda, insanlara temas ettiğinizde -ki tavsiye ederim, siz de bazen insanlarla görüşün- önce kadro talep ediyorlar ve inim inim inliyorlar. Zaten zor koşullarda çalışıyorlar, bir de modern kölelik dediğimiz taşeron işçiliğe mahkûm edilmelerini asla ve asla kabul etmiyoruz. Sayın Bakan zaman zaman açıklamalar yapıyor, sözleşmeli personelin kadroya alınacağına dönük beyanları var. Biz bundan mutlu oluruz ama Türkiye’de asıl beklenen kapsayıcı bir yasadır. Bir tek işçiyi bile dışarıda bırakmayan, bir tek çalışanı bile dışarıda bırakmayan, herkesi kapsayan ve herkesin, anasının ak sütü gibi hak ettiği kadroyu ona veren bir yasa bekliyoruz. Meclisimizin önünde aslında böyle bir yasa var, şubat ayında CHO Grup Başkan Vekillerinin imzaladığı, bizim verdiğimiz yasa teklifi raflarda bekliyor. Çok kolay işimiz aslında, yeter ki niyetiniz iyi olsun ve bugün artık Meclisin, sizlerin, hepimizin bu sese kulak vermesi gerekiyor.

 

 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

 

 

Geçici süreli işçiler var, KİT’lerde çalışan işçiler var; sözleşmeliler ayrı, taşeron işçiler apayrı. Oysa yapılması gereken, basit, sade ve herkesin hak ettiğini herkese veren eşitlikçi bir yasal düzenleme. Bunun için niyetinizin iyi olması lazım. Türkiye, büyük bir ülkedir -önümüzdeki günlerde bütçeyi görüşeceğiz- bütçe olanaklarımız geniştir. İşçimizden kadroyu esirgemeyelim arkadaşlar. Çünkü sadece bu 700 bin işçi bunu beklemiyor, bunların çocukları bekliyor, aileleri bekliyor ve kulakları burada. Biz de buradan o feryada ses olmaya çalışıyoruz, sizin duymanızı bekliyoruz, vicdanlarınızın ayağa kalkmasını bekliyoruz.”