CHP’li Emecan: Konteyner kent yok; çay, şeker, tuvalet yok, nerede bu 115 milyar TL?

CHP’li Emecan: Konteyner kent yok; çay, şeker, tuvalet yok, nerede bu 115 milyar TL?
17 Mart 2023 09:07

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Afet Yeniden İmar Fonu kurulmasını öngören kanun teklifinde konuşan İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, “Konteyner kent yok, çay, şeker, terlik yok, eşofman yok, tuvalet yok, banyo yok. Nerede bu 115 milyar TL? Bunun hesabını verin” dedi.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Afet Yeniden İmar Fonu kurulmasını öngören kanun teklifinde konuşan İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, teklifin soru işaretleriyle dolu olduğunu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu sorulara yanıt alamadıklarını ve deprem felaketinin yaratmış olduğu yıkımın maliyetinin çeşitli kurumlar tarafından hesaplandığını ama buna rağmen fonda toplanacak kaynağın belirlenmediğini ifade etti.

 

 

Bağış kampanyasında toplanan 115,1 milyar TL’nin de fona aktarılmayacağını belirten CHP’li Emecan’ın konuşması şöyle:
“Bağış kampanyasını biliyorsunuz, 115,1 milyar TL toplandı. Komisyonda sorulduğunda bu kaynağın da fona aktarılmayacağı, bugünkü yaşanan sıkıntılarla ilgili harcanacağı belirtildi. Daha önce deprem vergisi toplanmıştı 88 milyar TL, bunun ne olduğu da belli değil. Bütçenin içerisinde çeşitli giderler için harcandığı düşünülüyor. Bugün hâlâ deprem bölgesinde konteyner kentleri kuramadınız, bugün hâlâ çadırların eksikliğinden bahsediliyor. Hâlâ banyo, tuvalet yok, “Tuvalet getirdiler, tuvaletin suyu yok, elektriği yok.” diyorlar.
Bölgeyi sel bastı, çadırkentleri sel bastı. Siz hâlâ konteyner kentleri bile kuramamışken bu konutları nasıl inşa edeceksiniz? İçişleri Bakanı da diyor ki: “Şeker lazım, çay lazım, kahvaltılık, terlik, eşofman lazım.” İçişleri Bakanı aslında acziyetinizi özetliyor ve aslında samimice bir itirafta bulunuyor. Peki, bu 115 milyar TL’ye ne oldu değerli arkadaşlar, nereye harcandı? Konteyner kent yok, çay, şeker, terlik yok, eşofman yok, tuvalet yok, banyo yok. Nerede bu 115 milyar TL? Bunun hesabını verin.”