CHP’li Coşar: Tahsilat var, elektrik yok!

CHP’li Coşar: Tahsilat var, elektrik yok!
20 Temmuz 2023 09:20

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya ve ilçelerinde yaşanan elektrik kesintilerini verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Coşar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yaşanan kesintiler nedeniyle vatandaşın yaşadığı mağduriyete değindi.
CHP’li Coşar verdiği önerge sonrası yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
“TAHSİLAT VAR, ELEKTRİK YOK!”

 
“Geçtiğimiz yıl Isparta’da kış mevsiminde üç gün boyunca elektrikler kesilmiş, bakanlık ve yetkili şirket kar yağışını bahane etmişti. Ne yazık ki bu yılda yaz aylarında Antalya’da aynı sıkıntı yaşanmak üzere, plansız elektrik kesintileri Kaş’tan Manavgat’a kadar birçok bölgede yaşanıyor. İlgili dağıtım şirketi ve bakanlık ise sorunun çözümünden çok uzakta. Yüksek elektrik faturalarını tahsil edenler, iş elektrik altyapısına yatırıma gelince sessiz kalıyor.”
“ELEKTRİK KESİNTİLERİ TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
“Yaz aylarında artan sıcaklıklara bağlı olarak başta Antalya olmak üzere tatil bölgelerinde elektrik tüketimi artış göstermektedir. Evlerde, turizm tesislerinde, işyerlerinde soğutma sistemlerinin kullanımı artar, bu sistemlerin kullanılmasındaki bir diğer etkende yaz aylarında milyonlarca ziyaretçinin gelmesidir. Artan elektrik tüketimi artık günümüzde hava, su gibi temel bir ihtiyaçtır. Ancak bu mevsimde plansız elektrik kesintileri nedeniyle Antalya’da vatandaşlar mağdur olmaktadır. Manavgat, Kaş başta olmak üzere birçok ilçede vatandaşa bilgi verilmeden plansız elektrik kesintileri olmaktadır. Kesinti ve arızalar, sıcak havalarda soğutma sistemlerinin çalışmasının durmasını etkilediği gibi, evlerde birçok elektronik cihazında bozulmasına sebep olmaktadır. Elektrik kesintileri esnafın elindeki gıda ürünlerinin bozulmasına, tatilcilerin tatillerini yarıda kesmesine neden olmaktadır. Ayrıca Antalya Gazipaşa gibi birçok bölgede çiftçiler yüksek yerlerdeki sera ve tarım arazilerindeki havuzlara su taşımak için elektrikle çalışan su pompalarına ihtiyaç duymaktadır, kesintiler tarımsal üretimi de sekteye uğratmaktadır.”

 
“TRAFOLAR, ELEKTRİK HATLARI YETERSİZ Mİ?”
“Elektrik dağıtım şirketi görev ve sorumluluklarını yerine getirmeli, bakanlıkta denetimi sağlamalıdır. Elektrik hatlarında bakım olmadığı için yangınlar çıkıyor, çiftçilerimizin çıkan kıvılcımlar yüzünden seraları yanıyor. Ve seraları yanan çiftçimiz ile hiç kimse ilgilenmiyor. Geçmişte bu yangınlar ormanlık alanları da etkilemiştir. Plansız elektrik kesintileri akıllara trafo ve elektrik hatlarının yetersiz kaldığı sorusunu getirmektedir. Antalya gibi turizm başkenti, tarımsal üretimin öncüsü bir şehirde yaşanılan elektrik kesintilerinin sebebi yanlış enerji politikaları ve onun mimarı AKP’dir.”
CHP Milletvekili Aliye Coşar verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
• Antalya’da plansız elektrik kesintilerinin yaşanmasının sebebi nedir?
• Son bir ayda Antalya ve ilçelerinde yaşanan plansız elektrik kesintisi sayısı nedir? Bunların sebepleri nelerdir?
• Son bir ayda Antalya ve ilçelerinde elektrik kesintisi şikâyeti sayısı nedir? Bu şikayetlerin geçtiğimiz son beş yılın aynı zaman dilimlerine göre artış oranı nedir?
• Antalya’ya hizmet veren elektrik dağıtım şirketinin, elektrik nakil hatları, trafoları yenilemediği için arızların yaşandığı iddiası doğru mudur?
• Antalya’ya hizmet veren elektrik dağıtım şirketinin, Antalya ve ilçelerine yönelik harcadığı altyapı (personel gideri, araç alımı vb. harcamalar hariç) yatırımı tutarı nedir? Bu tutarın yıllara göre dağılımı nedir?
• Antalya’ya hizmet veren elektrik dağıtım şirketine yükümlülüklerini yerine getirmediği için bakanlık tarafından verilen ceza ve/veya uyarı var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
• Antalya’nın artan enerji tüketimi dikkate alındığında, Antalya özelinde yerinde ve yenilenebilir temiz enerji yatırımı planlaması var mıdır? Varsa bu planlama nedir? Bugüne kadar hayata geçenleri hangisidir?
• Vatandaşların plansız elektrik kesintileri nedeniyle yaşadığı maddi kayıplar bakanlık veya ilgili dağıtım şirketi tarafından karşılanacak mıdır?