CHP’li Ceylan: Sizin amacınız nedir? TSK’yı Türk ordusu olmaktan çıkarmak mı?

CHP’li Ceylan: Sizin amacınız nedir? TSK’yı Türk ordusu olmaktan çıkarmak mı?
8 Mart 2024 09:37

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, sığınmacılara Millî Savunma Üniversitesi Sınavı’na giriş izni vererek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yerleşmelerinin önünü açan uygulamayı Millî Savunma ve Millî Eğitim Bakanlarının cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önerge ile gündeme getirdi.

 

 

 

Özgür Ceylan, sığınmacıların TSK’ya yerleşmesinin önünü açan uygulamayı ağır bir dille eleştirirken, “Sizin amacınız nedir? Mustafa Kemal Atatürk’ün ordusunu Türk ordusu olmaktan çıkarmak mı? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Nefesimiz ensenizde haberiniz olsun” diye konuştu.

 

Sığınmacıların sınava girişinin bir aldatmacayla yapılmaya çalışıldığını ileri süren Özgür Ceylan, “Sınav kılavuzunda her ne kadar “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Çifte vatandaşlığı olan adaylar (uyruğundan biri TC olan çift uyruklular) sınava başvurabilirler ancak Harp Okulları/Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.).” yazsa da sınav sorumlularının sınav günü görecekleri Sınav Günü Yazısında, “T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ve belgenin arka yüzünde ikamet izni türü olarak “insani” ya da “uzun dönem” yazan ve pasaportunu ibraz edemeyenlerin ikamet izni kartları sınava girişlerde geçerli belge olarak kabul edilecektir” ifadelerine yer verilmiş. Kılavuzda bu ön koşul varken, bu insanlar neye güvenerek sınava başvurdu. Bu insanlar kimlerden direktif alarak sınava başvurdu. Sınavdan kendilerine kolaylık sağlanacağını nereden biliyorlardı? Derhal sorumlular kimse açığa çıkarılsın” diye konuştu.

 

 

 

Sığınmacıları “SEHVEN” mi TSK’ya Sokacaksınız?

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, Millî Savunma Üniversitesi sınavında yapılan usulsüzlükle sığınmacılara Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kapılarının açılmasını Meclis gündemine taşıdı. Özgür Ceylan, Millî Savunma ve Millî Eğitim Bakanlarının cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, “Türk Ordusunun FETÖ terör örgütü tarafından kuşatıldığı Ergenekon ve Balyoz davalarında yapılan dijital komploların adına da “SEHVEN!” denildiği toplumsal hafızada tazeliğini korumaktayken Türk Silahlı Kuvvetleri şimdi de ensar ve muhacir söylemi üstünden mi kuşatılmak istenmektedir” diye sordu. Özgür Ceylan önergede, 3 Mart 2024 tarihinde uygulanan 2024 Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nın katılımcıları açısından kamuoyunda bir tartışmayı da beraberinde getirdiğini belirtirken, “Her ne kadar, Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Ve Askerî Öğrenci Temini Kılavuzu’nun Başvuru ve Giriş Koşulları bölümünde “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Çifte vatandaşlığı olan adaylar (uyruğundan biri TC olan çift uyruklular) sınava başvurabilirler ancak Harp Okulları/Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.).” ifadeleri yer alsa da bina sınav sorumlularına yönelik hazırlanan “Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Sınav Günü Yazısı” başlıklı kılavuzda “T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ve belgenin arka yüzünde ikamet izni türü olarak “insani” ya da “uzun dönem” yazan ve pasaportunu ibraz edemeyenlerin ikamet izni kartları sınava girişlerde geçerli belge olarak kabul edilecektir” ibaresine yer verilmiştir”  ifadelerine yer verdi.

 

 

 

TSK Atatürk İlkelerine Bağlı Subay ve Astsubaylardan Oluşmalı

 

 

Özgür Ceylan, yaşananlara dikkat çekerek, “Bu gelişmeler kuruluş ve varlık nedeni: Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine, vatanına, milletine ve devletine bağlı, görev bilinci, şeref, sadakat ve sorumluluk değerleri ile donatılmış, Atatürk İlke ve inkılaplarını benimseyen analitik düşünen, donanımlı, özgüvene sahip seçkin subay ve astsubayları yetiştirmek ve geliştirmek olan Milli Savunma Üniversitemizi kamuoyunda tartışılır hale getirmiştir” iddiasında bulundu.

 

 

 

Bu SMS’i Kim Attı? Bu Kılavuzu Kim Hazırladı?

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, olayın kamuoyuna yansıdığı haliyle sınav gözetmenlerine “Sayın Görevlimiz, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen İkamet İzni Belgesi’nin arka yüzünde ikamet izni türü olarak “insani” ya da “uzun dönem” yazan adaylar uyruğuna bakılmaksızın sınava girebilecektir. Hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz. ÖSYM B001” şeklinde bir SMS gönderildiğinin ortaya çıktığını belirtirken, “Böyle bir sms kurum yöneticilerinin bilgisi dışında mı gönderilmiştir? ÖSYM resmi twitter hesabından “@OSYMbaskanligi” yapılan açıklamada sms’in sehven gönderildiği belirtilmiştir. Söz konusu smsin sehven gönderildiğini açıklayan ÖSYM, bina sınav sorumlularına yönelik hazırlanan “Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Sınav Günü Yazısı” başlıklı kılavuza ilişkin bir açıklama yapacak mıdır?” diye sordu. Bina sınav sorumlularına yönelik hazırlanan “Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Sınav Günü Yazısı” başlıklı kılavuzun üçüncü maddesinde “T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ve belgenin arka yüzünde ikamet izni türü olarak “insani” ya da “uzun dönem” yazan ve pasaportunu ibraz edemeyenlerin ikamet izni kartları sınava girişlerde geçerli belge olarak kabul edilecektir” ifadelerinin yer aldığını belirten Özgür Ceylan, “Bu ifadeler de mi Sınav Günü Yazısına “SEHVEN!” girmiştir?” diye sordu.

 

 

Özgür Ceylan önergesinde,  Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Ve Askerî Öğrenci Temini Kılavuzu’nda yer alan “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Çifte vatandaşlığı olan adaylar (uyruğundan biri TC olan çift uyruklular) sınava başvurabilirler ancak Harp Okulları/Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.)” ifadeleri kapsamında bugüne kadar kaç çifte vatandaşlığı olan aday Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarında eğitim gördüğü hakkında bilgi isterken, “Bunlardan kaçı diğer uyruğundan vazgeçerek hala muvazzaf olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmaktadır?” diye sorarken, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.