CHP’li Bulut: İlaç krizi kapımızı çalıyor!

CHP’li Bulut: İlaç krizi kapımızı çalıyor!
13 Haziran 2023 09:14

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, döviz kurlarının seçim sonrası rekor kırmasının vatandaşa ilaç yokluğu olarak döneceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’na ilacın yok düşmemesi için önlem alması çağrısı yapan Bulut, “Türkiye’de ilacın fiyatlaması Avro kuru üzerinden yapılıyor. Şu an 10,76 TL, reel kurun yarısından daha az. Firmalar bu kur üzerinden ilaç satışı yapmayacak. İlaç yoka düşecek, tedaviler aksayacak, kronik rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, kanser hastaları mağdur olacak” dedi.
ANKARA///
CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç krizine ilişkin uyarılarda bulundu. İlaç krizinin kapımızı çaldığını kaydeden Bulut, seçim sonrası Türk Lirası’ndaki rekor değer kaybının eczanelerde ilaç yokluğu olarak vatandaşa geri döneceğini belirtti. Şu anda bile bazı ilaç kalemlerinde yoklukların yaşandığını bildiren Bulut, stratejik bir ürün olan ilaçta mutlak yurt dışına bağımlı olduğumuzu kaydetti.
CHP’li Bulut, Türkiye’de ilacın fiyatlaması Avro kuru üzerinden yapıldığını, geçtiğimiz sene eczanelerde kanser ilaçlarından diyabetik ilaçlara, grip ilaçlarından aşılara kadar ilaç yokluğunun 650 kaleme ulaşması sonucu kurun 3. kez güncellenmek zorunda kalındığı ifade etti.
İLAÇ YOKLUĞU KAÇINILMAZ

 
Bulut, “Eczanelerde ilaç yokluğu kaçınılmaz. Artan döviz kuru ve ilaç firmalarının zam beklentisi sebebiyle yüzlerce ilaç eczane raflarında bulunamayacak. Şu an ilaç için ödenen Avro kuru 10,76 TL. 1 Avro’nun 25.5 TL olduğunu göz önüne aldığımızda reel kurun yarısından bile daha az. İlaç Avro kuru ile güncel Avro kuru arasında uçurum var. Firmalar bu kur üzerinden ilaç satışı yapmayacak. İlaç yoka düşecek, tedaviler aksayacak, kronik rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, kanser hastaları mağdur olacak” dedi.
ÖNLEM ALINMALI
Sağlık Bakanlığı’na ilacın yok düşmemesi için şimdiden önlem alması çağrısı yapan Bulut, şöyle devam etti:

 
“Türkiye’de yeterince ilaç üretilmiyor. Yerli üretici ‘bu maliyetlerle ilaç üretmek mümkün değil’ diyor. Ya çok az miktarda ilaç üretiyor ya da hiç üretmiyor. İlaç Avro kurunun düşük olması nedeniyle tedaviye giren yeni molekül ilaçların, yeni nesil ilaçların yüzde 80’i Türkiye’ye gelmiyor. Firmalar ‘bu kur üzerinden ilaç satmam” diyor. İlaç krizinin son yıllarda sürekli yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getiremiyor. Sağlık Bakanlığı, yerel sektörün ayakta kalmasını, vatandaşların ilaca, sağlığa ulaşmasını sağlamak zorunda. Yerli üretici teşvik edilmeli.”