CHP’li Bülbül’den binlerce avukatın düşük ücret sorununa çözüm teklifi!

CHP’li Bülbül’den binlerce avukatın düşük ücret sorununa çözüm teklifi!
5 Nisan 2021 14:40

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, işçi avukatların maaşlarının arttırılması için kanun teklifi verdi. Binlerce avukatı ilgilendiren kanun teklifi kabul edilirse avukatların düşük ücret sorunu bir nebze de olsa giderilmiş olacak.

 

 

CHP’li Bülbül’ün avukatlar gününde Meclis Başkanlığına Avukatlık Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi sundu. Teklifte, işçi avukatların maaşları için “Ücret karşılığı çalışan avukatlara barolar tarafından belirlenen ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere ücret ödenir. Barolar tarafından belirlenecek ücret tarifelerinde ise bağlı çalışan avukat maaşları en az iki asgari maaşa karşılık gelmek zorundadır. Belirlenen tarifenin altında ücret ile avukat çalıştırıldığının tespiti halinde ise işveren avukatın bağlı bulunduğu baro tarafından disiplin işlem ve cezaları uygulanır” düzenlemesi yapıldı.

 

Teklifin gerekçesinde, “Bağlı çalışan avukatlar, çalışma süreleri boyunca, işveren avukatların taktirine bağlı olarak ya asgari ücrete yakın ücretlerde ya da asgari ücretle çalışmaktadır. Bu durum karşısında bağlı çalışan avukatlar, motivasyonlarını kaybetmekte, savunma görevlerini etkili bir şekilde yerine getirememekte ve hatta mesleklerinden soğumaktadırlar” denildi.

 

 

TAVSİYE DEĞİL BAĞLAYICI OLMALI

 
Barolar tarafından yıllık olarak avukat ücret kriterleri yayınlandığı ancak bu kriterlerin işveren avukatlar tarafından dikkate alınmadığı belirtilen gerekçede Anayasa vurgusu yapıldı.
Devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu belirtilerek, “Bu nedenle ücretlerle ilgili yaşanan sorun yasal bir zeminde çözülmeli ve tavsiye niteliğindeki ücretlerin bağlayıcılığı sağlanmalıdır” denildi.