CHP’li Başevirgen: Yoksul bile değil, resmen açız!

CHP’li Başevirgen: Yoksul bile değil, resmen açız!
18 Ağustos 2021 08:36

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yıllardır her ay çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak amacıyla yapılan ve artık resmi veri niteliği kazanan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın temmuz ayı sonuçları, oldukça vahim bir tabloyu gözler önüne serdi.

 

 
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Temmuz’da açlık sınırı 2.903 TL’ye yükseldi, yoksulluk sınırı ise 9.331 TL oldu. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi açlık sınırının altında. Yoksul bile değil, resmen açız.” Dedi.

 

 

“Asgari Ücretle Çalışanların Sayısı Açıklanmıyor”

 
Asgari ücretin aylık net 2.825 TL olduğu dikkate alındığında asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşamak zorunda olduğunu belirten Başevirgen, “ SGK asgari ücretle çalışanların sayısını açıklamıyor. Sadece istihdam edilenlerin yüzde 41’inin asgari ücret aldığının bildirildiğini dile getiriyor. Bu durumda TÜİK’in mayıs verisiyle 27 milyon 844 bin olan toplam istihdam edilenlerin 11 milyon 460 bini açlık sınırının altında asgari ücretle çalışıyor. Açlık ve yoksulluk riski artıyor.” Dedi.

 

 

“İktidar Hesaplama Yönteminde Israr Ediyor”

 
CHP’li Başevirgen, “Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı 2.903,41 TL’ye çıktı. Bunun yanı sıra gıdayla birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını oluşturan yoksulluk sınırı ise temmuz ayında 9.457,36 TL’ye yükseldi. İşçi kesiminin yıllardır asgari ücretin 4 kişilik bir işçi ailesi için belirlenmesi yönündeki taleplerine karşılık iktidar asgari ücretin hesaplanmasında ‘bekâr’ bir işçinin yaşam maliyetini esas almakta ısrar ediyor.” Diye konuştu.

 

 

“45 Milyon 840 Bin Açlık Sınırı Altında Yaşıyor”

 
TÜİK’in Mayıs 2021 istihdam ve İşsizlik verilerinde istihdam edilenlerin toplamının 27 milyon 844 bin kişi olarak yer aldığını ve bunun yüzde 41’ini oluşturan 11 milyon 460 bin kişinin asgari ücretle çalıştırıldığının öngörülmesi gerektiğini söyleyen Başevirgen, “Dolayısıyla bu çalışanların açlık sınırı altında bir ücret aldıkları, ortalama 4 kişilik bir aile hesabıyla da açlık sınırı altında olan nüfusun 45 milyon 840 bin kişiye ulaştığını söylemek çok da yanlış bir ifade olmaz. Türk-İş’in araştırmasında asgari ücrete tekabül eden ‘Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti tutarı’ ise temmuzda aylık 3.546,22 TL oldu. Dolayısıyla 4 kişilik bir işçi ailesi esas alındığında da bu tutarın en az iki ya da üçe katlanması gerekiyor. “ diye konuştu.

 

 

“Kendi halkının yoksulluğunu görmeyen iktidar Somali’ye 30 milyon dolar hibe veriyor.”

 
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Gıda enflasyonunda son yılların rekoru kırılıyor. Çarşı pazar ateş pahası. İğneden ipliğe her şeye yağmur gibi zam yağıyor. Ücretli-maaşlı çalışanların tamamına yakını yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Memur ve emekli ay sonunu getiremiyor. Halk yoksulluk içinde kıvranıp yaşam mücadelesi verirken, görkemli saraylarda lüks içinde yaşayan iktidar, Somali’ye 30 milyon dolar hibe veriyor. “ diye konuştu.