CHP’li Başarır: Meclis 5 şirkete çalışıyor

CHP’li Başarır: Meclis 5 şirkete çalışıyor
21 Aralık 2022 12:40

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, asgari ücretlinin maaşına haciz konulmaması için vermiş olduğu İcra ve İflas Kanunu’ndaki değişiklik teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Asgari ücret üzerinden iktidara yüklenen Başarır, “Meclis 5 şirkete çalışıyor” dedi.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, asgari ücretlinin maaşına haciz konulmaması için vermiş olduğu İcra ve İflas Kanunu’ndaki değişiklik teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

Başarır, “Maalesef ki Meclis 5 şirkete çalışıyor, maalesef ki Meclis Katar gibi bu ülkede limanlara, arsalara, arazilere çöken ülkelere çalışıyor. Gelin, bir parça vicdanınız varsa bu yasaya ‘evet’ deyin, asgari ücretlilerin maaşına emeklilerde olduğu gibi haciz gelmesin” dedi.

İcra ve İflas Kanunu’nun 82’nci maddesine bir bent eklemek istediklerini ifade eden Başarır, “Diyoruz ki; ülkemizde çalışan asgari ücretlilerin maaşına haciz gelmesin. İcra ve İflas Kanunu’nun 82’nci maddesi haczedilmeyecek mal ve hakları; 83’üncü maddesi kısmen haczedilmeyecek mal ve hakları düzenler ve burada, çalışan bir ücretlinin en fazla 1/4 oranında maaşının haczedilebileceği düzenlenmiştir” diye konuştu.

 

 

“MİLYONLARCA ASGARİ ÜCRETLİ İCRA KAPILARINDA”

 

 

Ülkede çalışanların yüzde 50’sinin asgari ücret aldığını belirten CHP’li Başarır, “Maalesef ki milyonlarca asgari ücretli icra kapılarında. Bu hayat pahalılığında, bu yoksullukta bir de icra tehdidiyle hayata devam etmeleri imkânsız durumda. Merkez Bankasının verilerine göre Türkiye’nin yüzde 50’si asgari ücretle çalışırken Avrupa’da bu oran yüzde 4. Yani asgari ücretliyi diğer ülkelere göre açlığa mahkûm etmiş durumdasınız. Bakın, bu ucube sistemden önce, 2018’de bir asgari ücretli 355 dolar maaş alırken bugün 295 dolar alıyor yani maaşlarında 60 dolarlık bir erime var. Sarayın bütçesi kat kat artarken bugün işçinin bütçesi azalmakta, yazık. Bir asgari ücretli bugün 5.500 lira maaş alıyor, sarayın bir günlük gideri 18 milyon” ifadelerinde bulundu.

 

 

“BU MAAŞLA GEÇİNEBİLİRİM DİYEN CUMHUR İTTİFAKI MİLLETVEKİLİ VAR MI?”

 

 

Asgari ücretlinin durumunu rakamlarla ortaya koyan CHP’li Başarır, şöyle devam etti:

“Bugün, bu ülkede 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7.425 TL, yoksulluk sınırı 24.185 TL ve asgari ücret 5.500 lira oluyor; aslında bu iktidarın, bu Bakanın, bu ülkeyi yönetenlerin bundan utanması gerekiyor. Bakın, bir yılda taze süt yüzde 162, pirinç yüzde 144, peynir yüzde 130, makarna yüzde 125, şeker yüzde 125, patates yüzde 131, ekmek yüzde 85 artış göstermiş ama hâlâ asgari ücretlinin maaşı 5.500 lira.

Şimdi, ben size soruyorum: Oturulmayacak evlerin kirası 5 bin lira, asgari ücretli bu maaşla nasıl geçinsin? ‘Geçinebilir’ diyen var mı aranızda? 4 kişilik bir aile ısınmak için 2 bin lira ödemek zorunda, elektrik, su bin 500 lira, ‘Bu maaşla geçinir’ diyen bir Cumhur İttifakı milletvekili var mı? 1 kilogram et 180 lira, 1 yumurta 3-4 lira, 1 ekmek 5 lirayı bulmuş, aranızda ‘Bu parayla asgari ücretli geçinebilir’ diyebilen var mı?

Bakın, 1 kilo peynir etin fiyatını geçmiş, çocuk maması 500 lira, çocuk bezi alınmayacak kadar değerli olmuş bu ülkede, söyleyebiliyor musunuz, bir asgari ücretli 5 bin lirayla geçinebilir mi?”

 

 

“SİZ İŞÇİYİ, EMEKÇİYİ ENFLASYON DENEN CANAVARA YUTTURDUNUZ”

 

 

Türkiye’deki güncel icra rakamlarını ortaya koyan CHP’li Başarır, bu konuda şunları söyledi:

 
“Bu yasa devam ederse, asgari ücretlinin maaşına haciz gelirse olmayan 4 ekmekten 1’ine haciz koyuyorsunuz, 4 yumurtadan 1’ine haciz koyuyorsunuz, 4 kilo patatesten 1 kilosuna haciz koyuyorsunuz. Bakın, UYAP’a günde 25 bin tane icra dosyası açılıyor sayenizde. 2022’de sadece 8 milyon 273 bin icra dosyası açılmış. Türkiye’de toplam 32 milyon 451 bin kişi icra kapılarında, bu sizin utancınız, sizin yarattığınız durum, sizin yarattığınız sefalet ve milyonlarca asgari ücretli bu durumdayken asgari ücretlinin 1/4 oranında maaşı kesilmektedir. Bu durum ülkenin hâlini gösteriyor; emekçinin, işçinin hâlini gösteriyor. Siz işçiyi, emekçiyi enflasyon denen canavara yutturdunuz, enflasyon denen canavarın altında ezdirdiniz.”

 

 

“MAALESEF Kİ MECLİS 5 ŞİRKETE ÇALIŞIYOR”

 

 

CHP’li Başarır konuşmasına şöyle son verdi:

“Bugün bir yasa geldi, Katar’a ve 5 şirkete limanları peşkeş çekmek için ihalesiz sözleşmeleri uzatma teklifi getirdiniz. Ya, bir kez de halk için, bir kez de işçi için, bir kez de alın teriyle geçinenler için bir yasa yapın. Maalesef ki Meclis 5 şirkete çalışıyor, maalesef ki Meclis Katar gibi bu ülkede limanlara, arsalara, arazilere çöken ülkelere çalışıyor. Gelin, bir parça vicdanınız varsa bu yasaya “evet” deyin, asgari ücretlilerin maaşına emeklilerde olduğu gibi haciz gelmesin.”