CHP’li Aydoğan: Bu anket iktidarın kadına yönelik fikrinin yazıya dökülmüş halidir

CHP’li Aydoğan: Bu anket iktidarın kadına yönelik fikrinin yazıya dökülmüş halidir
10 Aralık 2022 10:32

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan Anadolu Üniversitesi’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan ve içeriğinde kadına yönelik ayrımcı ifadelerin yer aldığı anketi TBMM gündemine taşıdı. Aydoğan, “Amaçları ne olursa olsun içeriği oldukça sorunlu olan bu anket iktidarın kadına yönelik fikrinin yazıya dökülmüş halidir.” dedi.

 

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Anadolu Üniversitesi’nde bir anket gerçekleştirdiği, ankette öğrencilere skandal sorular sorulduğu basına yansımıştı. Meseleyi TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, “Dağıtılan ankette “Kadının çalışmasını uygun buluyor musunuz?” ifadesi yer almış ve öğrencilerden ‘evet’ veya ‘hayır’ seçeneklerinden birinin işaretlenmesi istenmiş. ‘Hayır’ı seçen öğrencilere ayrıca “Kadının çalışmasını neden uygun bulmuyorsunuz?” sorusu sorulmuş. Bu soruda ise şu seçenekler yer alıyor;

 

 

• Çalışma ortamının kadınlar için güvenli olmaması •Kadının asli görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olması • Gelenek ve göreneklerimize aykırı olması • Çalışan kadınların çocuklarının mağdur olması • Bir işte çalışmanın kadını yıpratması.

Bu içeriğe baktığımız zaman anketin ne amaçladığını merak ediyorsunuz. İçerikte çağ dışı ifadelerin olması ve bu soruların bir Üniversite çatısı altında soruluyor olması meseleyi daha tuhaf bir boyuta taşıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu anketle neyi amaçlamış merak ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Aydoğan önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

1- Sayın Bakanın bu anketten haberi var mıdır?

2- Söz konusu anketin yapılmasındaki amaç nedir?

3- Anket içerikleri herhangi bir kurul tarafından incelenmekte midir?

4- Söz konusu anket başka üniversitelerde ya da kurumlarda yapılmış mıdır?

5- Söz konusu anketten edinilen sonuç nedir? Bu sonuç ile ne hedeflenmektedir?

6- 88 yıl önce Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiş olan ülkemizde, 88 yıl sonra bilim yuvası üniversitelerimizde bu soruların sorulması hangi çağın vizyonuna aittir?

7- Her geçen gün kadınların fiziki ve psikolojik baskılara ve saldırılara maruz bırakıldığı ülkemizde, kadınlara yönelik anket çalışması dışında bir çalışmanız var mı?