CHP’li Ateş: Market ve AVM’lerde 136,5 milyar TL harcadık!

CHP’li Ateş: Market ve AVM’lerde 136,5 milyar TL harcadık!
26 Ocak 2024 09:40

CHP Bolu Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, geçen yıl kredi kartıyla yapılan ödemelerin %129 arttığına dikkat çekerek, “Vatandaşın ekstresindeki yıllık enflasyon TÜFE’yi ikiye katladı. Artık çok net ki; TÜİK’in kullandığı mal sepeti ile vatandaşın sepeti aynı değil, hesapladığı enflasyon da vatandaşın enflasyonu değil” dedi.

 

 

Bankalararası Kart Merkezi’nin yılsonu verilerinde hükümetin enflasyonla mücadele adı altında izlediği politikaların “kırık karnesi”nin ortaya çıktığına işaret eden Ateş, şöyle konuştu:

 

 

TUTARDA MARKET VE AVM, ARTIŞ ORANINDA VERGİ REKORTMEN

 

 

“Türkiye’de kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarı Ocak 2023’te 346,9 milyar TL iken Aralık ayında 794,6 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde kredi kartı ile alışverişte işlem adedi %24 artarken ödeme tutarı %129 yükseldi. Maalesef vatandaş en temel mutfak harcamasını ancak borçlanarak yapabiliyor. Geçen yılın sonunda harcama grupları içinde tutar bazında rekortmen 136,5 milyar TL ile açık ara farkla market ve alışveriş merkezi harcamaları oldu. Söz konusu harcamalar 2022 yılı Aralık ayına göre %107 arttı. Diğer taraftan aynı dönemde 31,9 milyar TL’ye ulaşan kamu ve vergi ödemelerindeki %184 oranındaki artış da dikkat çekti. Vatandaş Aralık 2023’te elektrik, elektronik eşya ve bilgisayara da 78,3 milyar TL harcadı. Onu en yakın 58,2 milyar TL’lik giyim ve aksesuar harcaması izledi.”

 

 

ARTAN FAİZ DE TÜKETİMİ DÜŞÜREMEDİ

 

 

Ekonomi yönetimi enflasyonla tüketim üzerinden mücadele arayışında iken faizlerin hızla arttığı yılın ikinci yarısında kredi kartı harcamalarındaki artışın dikkat çekici olduğuna işaret eden Ateş, şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’nın hızlı faiz artırımlarını içeren Haziran – Aralık 2023 döneminde kredi kartıyla yapılan alışverişte işlem adedi %10, işlem tutarı %60 artmaya devam etti. Böylece faiz artışları çerçevesinde bireysel kredi kartlarında borç artışı hız kesse de sürdü. Bu dönemde de kimi ürünler özelinde yükselen döviz kuru ve enflasyon beklentileri çerçevesinde tüketimin öne çekildiği izlendi. Örneğin %90’lık artışla elektrik, elektronik eşya ve bilgisayar harcamaları dikkat çekti. Aynı dönemde kredi kartıyla yapılan kamu ve vergi ödemelerindeki artış %134’e yaklaştı. Bu da düşündürücü, nitekim mevcut vergi sistemi, halihazırda geçim derdi içindeki vatandaşı iyice zorluyor.”