CHP’li Antmen: Saraya 13 uçak var ama yangına 1 uçak bile yok!

CHP’li Antmen: Saraya 13 uçak var ama yangına 1 uçak bile yok!
29 Temmuz 2021 16:39

Türkiye’nin güneyinde orman yangınları her yeri sardı. Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya’nın ardından Muğla’nın Marmaris ve Milas ilçeleri ile Aydın Didim’de alevler yükselmeye başladı. Şu ana kadar Antalya Manavgat’ta 3, Akseki’de 1 kişi hayatını kaybetti. Mersin’de yangını yerinde inceleyen CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, orman yangınlarının çıkma nedeninin en hızlı şekilde araştırılması gerektiğini ifade ederek “Bir sabotaj var mı yok mu mutlaka incelenmesi lazım. Yakanlara da ihmali olanlara da lanet olsun. Ciğerlerimiz yanıyor, geleceğimiz yok oluyor. Şu ana kadar tek bir yangın söndürme uçağı gelmedi. Yazıklar olsun. Sarayda lüks ve gösteriş için 13 tane uçak var ama orman yangınlarını söndürmek için 1 tek uçak yok” dedi.

 

 

Antmen, konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığına bir de soru önergesi verdi. Antmen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde 2019 yılından bu yana 1000’den fazla orman yangınına uçakla müdahale edilmediğini belirterek “Türk Hava Kurumu uçakları daha uygun teklifler vermesine rağmen ihaleye alınmadı. Bakanlık o dönem açık şekilde yalan söyleyerek bu uçakların çalışmadığını iddia etmişti. Oysa uçaklar çalışıyordu” ifadelerini kullandı.

 

 

THK’nin ‘Ateş Kuşu’ adlı yangın söndürme uçağının ihaleye girmemesi için ihalede uçaklar için 5 bin litre şartının konduğunu hatırlatan CHP’li Vekil “THK’nin uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliyken ihalede ‘5 bin litre şartı’ konuldu. İktidar, THK’nin uçakları ihalelere girmesin diye elinden geleni yaptı! Bu yapılan açık söyleyeyim ülkeye ihanettir” dedi.

 

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

1 – Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Kayseri ve Muğla’da çıkan yangınlarda kullanılan uçak sayısı kaçtır? Neden yeteri kadar uçak bulunmamaktadır? Bu yangınlarda kaybettiğimiz ağaç sayısı ve cinsi nedir? Ne kadar hayvan ve canlı bu yangınlarda yok olmuştur?

2 – Orman söndürme işlemleri için son 5 yılda kiralanan uçak, helikopter, arazi aracı ve diğer araç, gereçlere ne kadar ödeme yapılmıştır? Bunlar hangi firmalardan kiralanmıştır? Ne kadara kiralanmıştır? Bu firmalar kimlere aittir? İhaleler ne şekilde ve kimler tarafından yapılmıştır?

3 – Son 5 yılda çıkan orman yangınlarının kaç tanesinde sabotaj tespit edilmiştir? Bunlar nelerdir? Konuyla ilgili ne tür hukuki süreçler yürütülmüştür?

4 – Türk Hava Kurumu uçakları neden ihalelere girememektedir? Birtakım kişilerin şirketi ve aracıların komisyonları ülke ormanlarımızdan daha mı önemlidir?