CHP’li Antmen: Cezaevlerinde Halk TV, TELE 1, CEM TV neden engelleniyor?

CHP’li Antmen: Cezaevlerinde Halk TV, TELE 1, CEM TV neden engelleniyor?
26 Eylül 2019 12:20

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, Hevi, Yaşam, Yol, Cem, Halk, Damla, TELE-1 ve K-24 TV kanallarının merkezi sistemi üzerinden yayımlanmasını talep etmiş, infaz hakimliği de tutukluların taleplerini “altyazıyla şifreli haberleşmek ve örgütlere yönelik yayın yapmak” gerekçesiyle ayrı ayrı reddetmişti. Bunun üzerine CHP konuyu Meclise taşıdı.

 

 

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, mahkumların bahsi geçen taleplerinin reddedilmesinin; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğe aykırı olduğunu belirterek “Mahkumların taleplerinin yerine getirilmesi, Halk Tv, TELE 1, Cem Tv başta olmak üzere; demokrasiden, hukuktan ve kanundan yana olan kanalların da yayın yapabilmesi için girişimde bulunacak mısınız? Yoksa mahkumları yandaş ve kutuplaştırıcı söylemleri eksik etmeyen kanallara ‘mahkum’ mu edeceksiniz?” diye sordu.

 

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

 

– Cezaevlerinde hangi kanallar izlenebilmektedir? Bu izlenen kanallar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

– İnfaz Hakimliğinin, mahkumların talebini reddettiği ve bir kanalın izlenebilmesi için “tüm hükümlü ve tutukluların yararlanabileceği nitelikte” olması gerektiği kararını vermiş midir? Vermiş ise tüm hükümlü ve tutukluların yararlanabileceği nitelik nedir? Bunu kimler, nasıl belirlemektedir?

– Mahkumların bahsi geçen taleplerinin reddedilmesi; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun ‘Hükümlünün radyo, televizyon yayınları ve internet olanaklarından yararlanma hakkı’ kenar başlıklı 67. maddesine ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün ‘Hükümlünün radyo, televizyon yayınları ile internet imkanlarından yararlanma hakkı’ kenar başlıklı 90. Maddesine aykırı değil midir? Kanun ve tüzük yerine keyfi ve siyasal iktidarın istediği kanallar mı mahkumlara dayatılmaktadır?

– Halk Tv, TELE 1, Cem Tv başta olmak üzere halkın haber alam özgürlüğü için çalışan ve objektif habercilik yapan kanallar engellenirken; nefret söylemleriyle toplumu bölen kanalların cezaevlerinde rahatça yayın yapabilmesinde ne gibi bir yarar vardır? Bunu doğru buluyor musunuz?

– Mahkumların taleplerinin yerine getirilmesi, Halk Tv, TELE 1, Cem Tv başta olmak üzere; demokrasiden, hukuktan ve kanundan yana olan kanalların da yayın yapabilmesi için girişimde bulunacak mısınız? Yoksa mahkumları yandaş ve kutuplaştırıcı söylemleri eksik etmeyen kanallara ‘mahkum’ mu edeceksiniz?