CHP’li Altay’dan ABD ziyareti yorumu: Dağ fare doğurdu

CHP’li Altay’dan ABD ziyareti yorumu: Dağ fare doğurdu
15 Kasım 2019 17:00

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretine ilişkin, “Dağ fare doğurdu. Türkiye, ABD ilişkisi damatlar ve kayınpederler arası bir ilişkiye indirgenmiştir.” dedi.

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre  Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretine değinerek şöyle dedi:

“9 Aralık’ta TBMM’de bütçenin ilk görüşmeleri başlayacak. Ancak şahsen TBMM’de 9 Aralık günü kendi bütçesini sunmaya tenezzül etmeyen Sayın Erdoğan’ın ABD’de senatörlere adeta hesap vermesini yadırgadığımı bu tabloya üzüldüğümü belirtmek isterim.

Sen elin Amerikan senatörlerine oturup hesap vereceksin ama 2020 bütçeni gelip Meclis’te sunmayacaksın, tenezzül etmeyeceksin, bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Burada asıl Türkiye’yi inciten tablo şudur, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile PYD, YPG lideri Ferhat Abdi Şahin’in yani Mazlum Kobani’nin eşitlenmesidir.

 

 

“DAĞ FARE DOĞURDU”

 

 

Dağ fare doğurdu. Bu ziyarette Türkiye’ye dendi ki ‘S 400 meselesi aşılmadan seninle hiçbir konuda oturup doğru dürüst bir müzakere etme imkanımız yok’.

 

 

“DAMATLAR VE KAYINPEDERLER ARASI BİR İLİŞKİYE İNDİRGENMİŞTİR”

 

 

Türkiye, ABD ilişkisi damatlar ve kayınpederler arası bir ilişkiye indirgenmiştir. Bu ne devlet adabıyla ne de diplomasi adabıyla bağdaşmaz.

Ortak açıklamadan anlaşılan şu; iki ülkenin ortak gündemi yok. Anlaşılan o ki perde önünde görülen perdenin arkasında konuşulanı yansıtmıyor.

 

 

“BİR DİLEK VE TEMENNİLER BEYANNAMESİ”

 

 

Bu toplantıya baktığımızda şunu görüyoruz, bir dilek ve temenniler beyannamesi. Türkiye, ABD ilişkisinde görülen manzara şudur. Bir; zoraki bir aile fotoğrafı verildi. İki; damatlar diplomasisine tanık olundu. Üç; şahsi çıkarlarını önceleyen liderlerin arkadaşlığı pozu verildi.

 

 

“HAYAL KIRIKLIĞI”

 

 

Orta yerde bir hayal kırıklığı var. Türkiye, ABD ilişkisinde ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkaracağız teranesini kimse yemez. Çıkıp yüreklice bu mektubu iade ettim masanın önüne koydum Sayın Başkan’ın diyeydi ben Erdoğan’ı alkışlardım.”

İşsizlik konusuna da değinen Altay, şunları söyledi:

“Somali gibi. Afrika’nın kabile ülkelerinde bile artık 100 doların üstünde kişi başına gelir var. 8 milyon 200 bin insan aylık 673 TL gelire sahip. 100 dolar. Bu gemi böyle yürümez. Bir ekonomik felaket geliyor. Görünen o ki kış ağır geçecek. Bu da bir terör işte. Bu da bir ekonomik terör.

 

 

“İNTİHARLAR ARTTI, İNSANLAR AÇ”

 

 

İntiharlar arttı. Yoksulluk hızla arttı. Açlık arttı. İnsanlar aç. Bu tabloda bir şey olur. Bir şey düşer, ne düşecek, ya millet yere düşecek, ya bunlar milletin yakasından düşecek.”

Bütçeye değinen Altay, “İflas tablosudur. Bu senin iflas belgen. 9 Aralık’ta Meclis’te kendin sun” diye seslendi.

 

 

ŞEHİR HASTANELERİ

 

 

“Sağlık Bakanı’nın şehir hastanelerine ilişkin açıklaması var, ne diyorsunuz?” sorusuna Altay, “Şehir hastanelerinin Türkiye ekonomisi için bir kara delik olduğunu Sağlık Bakanı’nın görmüş ve kabul etmiş olması CHP’nin ne kadar haklı olduğunu bir kere daha ortaya çıkmıştır” yanıtını verdi.