CHP’den yürürlüğe giren yargı paketi değerlendirmesi: Soyut ve ne şekilde gerçekleşeceği belli olmayan bir belge

CHP’den yürürlüğe giren yargı paketi değerlendirmesi: Soyut ve ne şekilde gerçekleşeceği belli olmayan bir belge
25 Ekim 2019 12:08

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 39 maddelik ilk paketi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İktidar paketin yargıdaki aksamalara ve iş yükünde yaşanan artışa “derman” olacağını iddia ederken, muhalefet paketin belirsizlikler ve soyut hükümler içerdiğine dikkat çekti.

 

 

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili AK Parti’li Yılmaz Tunç dpaketten kimlerin yararlanabileceği konusunda belirsizliklerin olduğunu DW’ye yaptığı açıklamada “Kim bundan yararlanır, kim yararlanmaz şu anda bilemiyoruz, ama üç kişi bile yararlansa bizim için önemli. Yasa kişiye ya da davaya özel değil genel bir düzenleme ve kimin yararlanacağına yine yargı karar verecek” sözleriyle kabul etti.

 

 

ŞERH DÜŞÜLEN NOKTALAR

 

 

BirGün’de yayımlanan Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tarafından hazırlanan değerlendirmede, düzenleme için “Soyut ve ne şekilde gerçekleşeceği belli olmayan bir belge” tanımı yapıldı. CHP, düzenlemeye dönük itirazlarını şöyle sıraladı:

 

>> “Haber verme sınırlarını aşmayan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı’ hükmü yasaya eklenmektedir. Düzenleme, soyut ve öngörülebilir olmayan kavramlarla ifade özgürlüğüne engel olan uygulamayı ortadan kaldıramayacaktır. Terörle Mücadele Kanunu, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı ve siyasete bir ceza tehdidine dönüştürülmüş, adeta bir fikir suçu üretme aracı haline gelmiştir. Bu bağlamda soyut ifadeler üzerinden haksız mahkumiyetler ve yargılamaların önüne geçecek düzenleme şart.

>> Kararların AYM ve AİHM kararlarına uygunluğunun meslekte yükselme ve denetimlerinde gözetilmesi sağlanacağı söyleniyor ancak uygunluk ölçümünün ne şekilde yapılacağı belirtilmiyor.

>> HSK’de yer alan disiplin cezalarının ölçütlerinin objektif olarak yeniden belirleneceği belirtiliyor ancak objektiflik ölçütlerine açıklık getirilmiyor.

>> Hâkim ve savcı alımında kadın-erkek eşitliği ilkesinin gözetilmesine devam edilecek deniliyor ancak buna ilişkin istatistiki bilgi paylaşılmıyor ve nasıl yapılacağı söylenmiyor.

>> Yargıda performans kriterlerinin yeniden belirleneceği, uzun süren soruşturma ya da davalar için “Performans Esaslı İzleme Sistemi”nin oluşturulacağı belirtiliyor ancak bu kavramların içi doldurulmuyor ve belirsiz.

>> İstinaf mahkemeleri arasında oluşan kesin nitelikteki karar farklılıklarını giderecek bir sistemin kurulması sağlanacağı belirtiliyor ancak bu sistemin ne şekilde oluşturulacağı açıklanmıyor.

 

UYGULAMA İLE DÜZELTİN

 

İyi Parti’nin Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri de düzenlemeyi eleştirdi. İyi Parti, yargı reformunun ilk düzenlemesini, “Reformun Anayasa’dan başlaması ve torba kanun mahiyetinde düzenlemeler ile gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. İfade, seyahat, kişi hürriyeti ve güvenliği gibi bu kanun teklifiyle güçlendirilmesi amaçlanan hak ve özgürlükler hâlihazırda Anayasa ve kanunlar düzenlenmiş olup pek çok ilgili uluslararası sözleşmelere de taraf olunmuştur. Dolayısıyla reform kanun metinleri üzerinde değil uygulamada gerçekleştirilmelidir” şeklinde değerlendirdi.