CHP'den turizme %50 kıyağı

CHP'den turizme %50 kıyağı
26 Aralık 2012 00:06

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya, Aydın, İzmir ve Muğla’daki turizm tesislerinin kış aylarında işçilerin primlerinin yüzde 50’sinin Hazine tarafından karşılanması ve yine aynı aylarda tesislerin elektrik, gaz ve su bedellerinde yüzde 50 indirim yapılması için yasa teklifi verdi.

 

 

Gürkut Acar konuyla ilgili H&H’ye konuştu.

 

Yasa teklifini verirken bölgede faaliyet gösteren turizm kuruluşlarının da fikirlerini aldığını belirten Acar açıklamasına şöyle devam etti:

 

”Bu sorun o bölgelerin değil, Türkiye’nin temel sorunudur. Turizm gelirleri yazın akarken, kışın kesiliyor. Oysa bu bölgeler kış turizmi için oldukça uygunlar. Yılda sadece 2000 spor klubü kış kampları için konaklamaya bu bölgeye geliyorlar çünkü çalışmaları için gerekli ortam mevcut. Kışın turizm kuruluşların açık olması Türkiye’nin tanıtımında hayati önem taşımaktadır. Eğer kışın gerekli koşullar sağlanırsa turizm gelirlerimiz ikiye katlanır.’

 

Yaşanan eleman kaybı, kuruluşların kullanılmamaktan kaynaklanan arızaları ve tanıtım eksikliğinin bu yasa teklifinin kabulüyle giderilebileceğini söyleyen Acar, hükümetin yasa teklifini makul karşılayacağını düşündüğünü belirtti.

 

İŞTE HABERİN DETAYLARI:

 

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın, Meclis Başkanlığı’na sunduğu iki maddelik yasa teklifi Antalya, Aydın, İzmir, Mersin ve Muğla’da kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında elektrik, gaz ve su bedellerinin yüzde 50 indirimli verilmesini öngörüyor.

 

 

Teklifin diğer maddesi ise aynı illerdeki belgeli işletmelerden kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında işletmelerini açık tutan ve asgari 10 işçi çalıştıran iş yerlerinde fiilen çalışan işçilerin sigorta primlerinin işveren hissesinin yüzde 50’sinin 31 Aralık 2023’e kadar Hazine tarafından ödenmesini öngörüyor.

 

 

 

Gürkut Acar teklifinin gerekçesinde Antalya’ya 2011 yılında gelen turist sayısının 11 milyonu geçtiğini, Aydın, İzmir, Mersin ve Muğla’nın turizmin önemli merkezlerinden olduğunu belirterek, turizmin 12 aya yayılmaması nedeniyle bu alanda uzmanlaşmış turizm emekçilerinin mevsimlik işçi konumuna zorlandığını belirtti.

 

 

Gürkut Acar, “Turizm emekçilerinin büyük bölümü, sezon sonunda işsizler kervanına eklenmekte, çözüm üretilemediği için işsiz turizmciler olgusu her yıl tekrarlanmakta” dedi. Acar, yaz turizmi ağırlıklı faaliyet gösteren Antalya, Aydın, İzmir, Mersin ve Muğla illerinde turistik tesislerin sezon dışında elektrik, gaz ve su üreticileri ile işçi giderlerinin azaltılmasının önemli bir teşvik olacağını bildirdi.

 

 

 

Acar, yaz aylarında dolu olan yatak kapasitesinin ekimde azaldığını,kasımda tamamen boşaldığını belirterek, “Türk turizmi ‘yazın kazan kışın ye’ açmazından bir türlü çıkamamaktadır” diye konuştu.