CHP’de kartlar kapalı

CHP’de kartlar kapalı
1 Aralık 2012 10:19

CHP’li 3 milletvekili TBMM Adalet Komisyonu’nda anadilde savunmaya destek vermiş.


Safile USUL H&H YORUM

Oysa CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda anadilde savunmaya şerh koyulması kararlaştırılmışmış.
 
Önce hemen, bu olaydan ne okuduğumu yazayım.
 
Söz konusu 3 milletvekili bu tasarıyı, CHP MYK’sında alınan karara rağmen, Kılıçdaroğlu’nun desteğini arkalarında hissederek onaylamıştır.
 
CHP MYK’sı CHP’nin resmi yüzünü, arkadaki dinamik ise, bir değişim isteyenlerin kıpırtılarını temsil ediyor.
 
Bu durum bir partiyi paralize eder aslında, yani iki tür kıpırtı varsa, biri giderken öteki çeker, öteki giderken beriki çeker.
 
Bir de gizlilik başlar, yani çekme-geri itme-koşmaya çalışma-engellenme vs. gibi durumlar yerinde sallanan bir faytonda olduğu gibi sabit hızı garantiler.
 
Amacınız faytona bağlı atları koşturmamaksa, ala, faytonda tatlı tatlı sallanırsınız.
 
Şimdi, burayı bırakalım ve anadilde savunma konusuna gelelim ve olayı değişik bileşenlerine nokta nokta bölelim…
 
1-Anadilde savunma, eğer ifade vermesi veya savunma yapması gereken kişi sadece kendi dilini biliyorsa, en geri kalmış, ilkel ve demokrasi dışı ülkede bile tercümanlandırılır.
 
2-Bizdeki sorun bu olsaydı ama, yani kendi dilinden başka dil bilmeyenin tercüman istemesi olsaydı, biz şu anda böyle bir konuyu tartışıyor bile olmazdık.
 
3-Bizdeki sorun PKK’nın anadilde savunmayı, kendi ana dilini bir devlet egemenliği aracı olarak yaymak istemesinden ileri geliyor.
 
Ama…
 
4-Normalde, bir siyasi parti kamuoyunda frontal olarak anadilde savunmaya karşıyım imajını verirse o anadili konuşanların genelini iter ve sevilmez, sempati duyulmaz, bu tür konularda verilen “yüz ifadesi” temel bir siyasal zemindir.
 
5-AKP şu anda Kürt meselesinde oynuyor. Yani, bir yandan bu tür tasarılarla Kürtlerin gönlünü kazanmaya çalışırken, öte yandan PKK konusunda tamamen ordu ile birlikte hareket ediyor. Artık böyle. Bundan 3 sene önce böyle değildi ama bir zamandır böyle. TSK’nın AKP’yi tolere etmesinin ve ona çok yaklaşmasının en temel sebeplerinden birisi de bu kanımca. Patriotlar vs. konusuna TSK da sıcak bakıyor; Suriye amaçlı değil ama bölgede Kürt hareketliliğini kontrol altında tutabilmek için. Dolayısıyla şu anda ortada bir dönem, bir süreç var. CHP’nin, kendisini bu dönemde şu veya bu şekilde çok fazla belli ederek ortaya koyması siyaseten hiç ama hiç akılcı değil.
 
6-Eğer TBMM’de bir tasarı varsa, o tasarıya temel insan hakları ve hukuki savunmanın tam olarak sağlanması vs. temelinde imza atmalı ama bu konuda gürültü çıkarmamalı çünkü bu oyunun kurucusu AKP. Bir muhalif parti mevcut kurulu oyunlara girerek dalga sağlayamaz.
 
7-Ve de, komuoyuna, “MYK’da öyle dendi, sonra böyle yaptılar” tartışmaları ile inmek hiç akıl işi değil.
 
CHP kendi içinde iletişimi olan bir parti olsa, bu tür lüzumsuz ve sonuçta hiçbirşey yaratmayacak konularda bu kadar gürültü ve çekişmenin içine düşmez.
 
CHP’deki her kesim, ister klasik CHP’li densin, ister ulusalcı, ister şu bu, şu yukardaki meseleyi anlayacak kadar siyasal ve toplumsal tecrübenin sahibidir.
 
Ama herkes birbirine karşı gizli olduğu için kartlar kapalı.
 
Oysa açık kartlı bir iletişim bile sadece, CHP’yi bu konularda bu kadar zorlamaz ve kamuoyunda gürültülü ve lüzumsuz tartışmaların içine sokmazdı.


Yazarın Son Yazıları:
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu