CHP zor bir döneme giriyor

CHP zor bir döneme giriyor
18 Ocak 2016 09:15

CHP’nin hiçbir kurultayında “PM -dolayısıyla MYK- üyeliğine bu kadar ‘talep’ olmamıştır.

 

Yalçın Bayer / Aydınlık

 
Neden diye sorarsanız, partiye hizmet için mi, PM’nin ‘atama’ gücüne sahip olmak için mi demek gerekir. Çünkü üç yıl sonra belediye seçimleri var: ondan iki yıl sonra da milletvekili… 60 PM üyeliği için 600’e yakın başvuru çok yüksek değil mi? Yaklaşık 1200 delege kurultaya katıldığına göre, yine yaklaşık iki delegeden biri aday oluyor.

 
“Geleceğin belediyelerde imar hesaplarını şimdiden yapmak CMP’li üyelere hiç yakışmıyor” deniyor.

 
Öbür yandan bakarsak…

 
Kimse Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında ne söyleyeceği merakında değildi. ‘Derin’ PM pazarlıkları nedeniyle salondaki ‘uğultu’ Genel Başkan’a bir saygısızlıktı. Kıhçdaroğlu’nun konuşmasında ruh eksikliği vardı; heyecanı da yoktu. Laikliğin ‘vicdan özgürlüğü” çerçevesinde bir tarifi neden olmaz. CHP’niın kavramlar üzerinde bir tarifi olmaz mı? Örneğin. ‘6 ok’ yeni dünya düzeninde nasıl konumlandırılmalı. Hepsinden önemlisi CHP’nin kapasitesi çok düşük; entelektüel seviyesi de geriliyor. Bunları kongrede bazı ‘akademisyenlerle’ konuştuk.

 
Açıkçası parti büyütülemiyor.

 
Aksine Genel Başkan ve genel merkez yöneticileri, gelecek seçimler için kendilerini şimdiden ‘korumaya’ alıyor. Tüzük üzerine oyunlar oynanıyor. 5 dakika sürmesi gereken bir oylama ince hesaplar yüzünden çıkan tartışmalar sonucu 1.5 saat sürüyor. Sonunda ‘1 Mayıs tezkeresi” örneğinde olduğu gibi kabul ediliyor.

 

Eski İzmir milletvekili, seçim uzmanı Av. Sabri Ergül, genel merkeze tepki göstererek, “Hep tüzük değişikliği getiriyorsunuz, hep yetkiyi alıp bizi yeniyorsunuz. Bekaroğlu’nu ve İhsan Özkes’i ben mi seçtim, ben mi genel başkan yardımcısı yaptım. Şimdi de kendinizi korumak için tüzük değişikliğine gidiyorsunuz” diyor.

 
Kılıçdaroğlu’nun hep savunma durumunda kalması, bunun dışında yeni bir şey söylememesi CHP’nin geleceği konusunda endişelere neden oluyor,  CHP o kadar proje üretiyor; bunları seçim bildirgesine koyuyor; AKP , bunları alıp siyaseten bir şekilde uygulayınca da arkasından bakıyor. Kurultay grup toplantısı ‘kıvamında’ olmamalı; hep aynı şeyler yinelenmemeli.

 
Anamuhalefet zincirlerini kırmalı.