CHP zaman kaybetmeden yerel seçim kampanyalarını başlatıp sahaya inmeli!

CHP zaman kaybetmeden yerel seçim kampanyalarını başlatıp sahaya inmeli!
19 Aralık 2023 06:04

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini kaybeden CHP, genel başkan ve genel merkez yönetimini değiştirdi.

 

Fikret Bila / Halk TV

 

 

 

Yeni Genel Başkan Özgür ve Özel ve yeni yönetim ilk sınavını 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde verecek.

Yerel seçimler sadece CHP için değil Türkiye’nin geleceği açısından önem taşıyor.

AK Parti iktidarı, 21 yıldır yönettiği denge-denetleme kurumlarını etkisiz kılarak; anayasayı, yasayı, AİHM kararlarını işine geldiği zaman uygulayan işine gelmeyince uygulamayan ülke yarattı.

Anayasal kurumlarda laik anlayışa sahip bürokratları yerine, Atatürk karşıtı, tarikat, cemaat mensubu, kadın erkek eşitliğine inanmayan kadrolar yerleştirdi.

 

Bugün hangi bakanlıkta, hangi tarikatın etkili olduğu, hangi devlet kurumunda hangi cemaatlerin rekabet ettiği haberleri kamuoyuna yansıyor.

Tarikatların okulları, kursları, medreseleri yoksul ailelerin çocuklarının gitmek zorunda kaldıkları kurumlar haline geldi.

Milli eğitimin laik bir sistemde, bilime ve akla dayalı olarak yürütülmesi gerekirken, tarikatların elinde kaldığı ve çocukların başarı düzeylerinin çok düştüğü de görülüyor.

Hazine kaynaklarının ise iktidar yanlısı zenginler yaratmak için kullanıldığı, birçok ihalenin çok az sayıda şirkete verildiği, büyük ölçüde vergi muafiyeti uygulandığı da biliniyor.

2023 seçimleri bu düzenden kurtulmak için fırsattı. Ancak muhalefet bunu başaramadı.

Eğer yerel seçimleri kazanamazsa iktidarın devlet kurumlarında kurduğu düzeni yerel yönetimlerde de kuracağından kimsenin kuşkusu yok.

Bakanlıklarda ne yapıldıysa belediyelerde de aynı işler yapılacaktır.

Özellikle büyük kent belediyelerinin kaynaklarının nasıl iktidar yanlısı vakıf ve derneklere aktarıldığı, CHP’nin 2019 yerel seçimlerini kazanmasından sonra ortaya çıkmıştı.

 

 

Bu nedenle CHP’nin önümüzdeki yerel seçimleri kazanması, bir sonraki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için de umut yaratacaktır.

CHP’nin yerel seçimleri de kaybetmesi halinde ise hükümet ve yerel yönetimler bütünleşecek, merkezdeki zihniyet aynen belediyelere taşınacaktır. Tarikatlar, cemaatler, vakıflar, dernekler yerel yönetimlerde laiklik karşıtı yönetimler kuracaklardır. Belediye kaynaklarını yine kendilerine yakın vakıflara, tarikat şirketlerine, derneklere, cemaatlere aktaracaklardır.

Yerel yönetimleri de ulusal denetim kurumlarının alanından çıkaracak, denetimsiz yönetilen kurumlar haline getirecektir.

Bu koşullar karşısında CHP’nin zaman kaybetmeden yerel seçim kampanyalarını başlatıp, sahaya inmesi gerekir.

Aday belirleme sürecini hızla tamamlaması, adayların da seçim bölgelerinde çalmadık kapı bırakmaması gerekiyor.