CHP yerel seçimlerde İstanbul’da hangi ilçeleri almayı hedefliyor?

CHP yerel seçimlerde İstanbul’da hangi ilçeleri almayı hedefliyor?
15 Aralık 2023 08:40

31 Mart 2024″te yapılacak yerel seçimlerde iktidar ve muhalefet açısından en büyük rekabet İstanbul’da yaşanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kadar ilçe belediyeleri açısından da mücadele, kritik olacak.

 

 

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), asıl olarak 2019’da kaybettiği İBB başkanlığını yeniden kazanmayı hedefliyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise İBB başkanlığını elinde tutmayı, İBB Meclisi’nde üstünlük kurmayı ve ilçe belediye sayısını artırmayı amaçlıyor.

Peki CHP’nin ilçelerle ilgili somut hedefleri neler ve ilçe belediyeleriyle ilgili aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

 

 

Eyüpsultan, Üsküdar, Tuzla, Sancaktepe, Fatih, Bahçelievler hedefteki ilçelerin başında geliyor

 
31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde İstanbul’da Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 48,8, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım yüzde 48,6 oranında oy almış; 23 Haziran’da yenilenen seçimlerde ise bu oy oranları sırasıyla yüzde 54,2 ve yüzde 45 olmuştu.

İBB Meclisi’nde ise AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) çoğunluğu elde etmiş, meclis üyeliği seçimleri yenilenmemişti.

39 ilçenin 14’ünü CHP adayları kazanmıştı. Adalar, Ataşehir, Avcılar, Beşiktaş, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Şişli; CHP’nin yönetiminde bulunuyor.

İstanbul’da, 14 ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ilçe belediyesi AKP’de olduğu halde muhalefet ve iktidarın yakın oylar aldığı hatta Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na daha fazla oy çıkan bazı ilçeler bulunuyor.

BBC Türkçe’ye konuşan CHP kaynakları, partinin bu ilçeleri almaya çalışacağını söylüyor.

Eyüpsultan, Üsküdar, Tuzla, Sancaktepe, Fatih, Bahçelievler bu ilçeler arasında görülüyor.

 

 

28 Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu, Eyüpsultan’da yüzde 52,1; Üsküdar’da yüzde 52,9; Tuzla’da yüzde 51,2; Sancaktepe’de yüzde 49,77; Fatih’te yüzde 46,01; Bahçelievler’de ise yüzde 49,51 oy aldı.

Bu ilçelerin dışında CHP’nin, bir önceki dönemde CHP’nin yönetiminde olup 31 Mart 2019’da AKP’ye geçen Çatalca ve MHP’ye geçen Silivri’yi geri almayı da hedeflediği aktarılıyor.

Bu iki ilçede de 14 Mayıs milletvekilliği seçimlerinde CHP birinci parti olurken 28 Mayıs’taki seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu önde çıktı.

Partililer, CHP’nin kalesi olarak bilinen Adalar, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy ve Şişli gibi ilçelerde bir zorluk görmezken, bazı mevcut ilçelerin “cepte olmadığını”, rekabetin kolay olmayacağını aktarıyor.

Kartal, Küçükçekmece ve Esenyurt bunlara örnek gösteriliyor.

 

 

Aday belirleme süreci
CHP’de, aday adaylığı sürecinde, milletvekillerinin tabandaki eğilimlerin görülmesi için Parti Meclisi’ne (PM) bilgi vermek üzere sahaya gönderilirken, bu yöntemin İstanbul’da uygulanmadığı aktarılıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “İstanbul ile ilgili adaylıklarda, İstanbul özelinde İl Başkanı, Ekrem Bey, Genel Merkez ile hep birlikte böyle oturulup bakılacaktır meseleye. İstanbul dışındakilerle zaten İstanbul Büyükşehir’in bir ilgisi yok” dedi.

İstanbul’daki parti çevrelerinde, aday belirleme sürecinde Ekrem İmamoğlu’nun önemli bir ağırlığının olduğu konuşuluyor.

 

 

9 Ekim’deki İstanbul İl Kongresi’nde CHP İstanbul İl Başkanlığı’na İmamoğlu’nun da desteklediği Özgür Çelik seçilmişti.

5 Kasım’daki CHP Genel Kurultayı’nda ise İmamoğlu’nun da içinde yer aldığı “değişimcilerin” adayı Özgür Özel genel başkan oldu.

Yeni PM’de İmamoğlu’na yakın isimler de yer aldı.

Bütün bunlar İmamoğlu’nun parti içinde ve özel olarak da İstanbul’da etki alanını artırmış durumda.

 

 

Partililer, aday belirleme süreciyle ilgili İmamoğlu ile Genel Merkez arasında yoğun bir temas olduğunu söylüyor.

Kaynaklar, İmamoğlu’nun bütün İstanbul’daki süreçte etkisinin olacağını özellikle de üçüncü bölgenin onun ciddi olarak etki alanında olduğunu aktarıyor.

Üçüncü bölgede Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri yer alıyor.

 

Bazı ilçelerde yoğun aday adaylığı başvurusu yapıldığı, aralarında Kadıköy ve Şişli’nin de yer aldığı birkaç ilçede ciddi bir yarış olduğu belirtiliyor.

 

 

İBB bürokratlarından aday adaylıkları
İBB’de görev yapmış bazı isimlerin de ilçe belediye başkan aday adayı oldukları aktarılıyor.

Bu kapsamda örneğin İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) Genel Müdürü Bülent Özmen’in Eyüpsultan, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedataş’ın Üsküdar’ın aday adaylığı sürecine girdiği belirtiliyor.