CHP ve İYİ Parti’nin parlamenter sisteme dönüş çalışmalarında sona gelindi!

CHP ve İYİ Parti’nin parlamenter sisteme dönüş çalışmalarında sona gelindi!
11 Ağustos 2021 09:50

CHP ile İYİ Parti arasında parlamenter sisteme dönüş çalışmalarında alt kademe görüşmeleri tamamlandı. İki parti arasında büyük oranda fikir birliğine varılırken özellikle bakan atamaları konusunda görüş ayrılığı yaşandığı öğrenildi.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Birün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre erken seçim ve sistem tartışmaları eşliğinde, parlamenter sisteme dönük çalışmalarını tamamlayan ve birbirleri ile bu çalışmalarını paylaşan Millet İttifakı’nda, sonraki adım seçim sürecine girildikten sonra atılacak. Tamamlanan alt kademe çalışmalarında, bakan atamaları ve denetleme konuları dışında temel ilkelerde fikir birliğine varıldı, tartışmalı konularda son kararı genel başkanlar verecek.

Edinilen bilgiye göre, İYİ Parti’nin hazırladığı İyileştirilmiş parlamenter sistem ve CHP’nin hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarında olası bir erken seçim sürecine girilene kadar şimdilik temaslar tamamlandı. İki parti arasındaki alt kademe çalışmalarında, “Yetkileri azaltılmış, sembolik cumhurbaşkanlığı, başbakanlığa dönüş ve güçlü meclis” konularında fikir birliğine varıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in doğrudan müdahil olmadığı bu çalışmalarda, iki partinin yetkili organlarında da geniş kapsamlı uzlaşı sağlandı. Millet İttifakı’nın bir diğer üyesi Saadet Partisi’nin ise henüz çekimser kalmayı tercih ettiği çalışmalarda, ortak deklarasyon kararı da alındı. Ancak bu ortaklaşma için iki parti genel başkanının, seçim sürecine girilmesini beklediği ifade edildi.

 

 

MECLİS DIŞI BAKAN AYRIMI

 

 

CHP ve İYİ Parti’nin henüz uzlaşı sağlayamadığı ilk konu, bakan atamalarının yöntemi oldu. Buna göre, İYİ Parti, Meclis dışından bakan atanmasına kesinlikle karşı. İYİ Parti kurmayları, Genel Başkan Meral Akşener’in bu konuda ısrarcı olduğunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi Meclis dışından bakan atanmasını istemediği bildirildi. Buna karşın CHP ise “Sınırlı sayıda da olsa Meclis dışı isimlerin kabineye eklenmesi” görüşünde. Bu konuda alt düzeyde gerçekleştirilen temaslarda herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Kılıçdaroğlu ile İYİ Akşener arasında yapılacak görüşmelerin ardından bu konuda son karar verilecek.

 

 

KAMU KURUMLARININ DENETİMİ

 

 

Millet İttifakı’nın iki üyesi arasında ortaya çıkan bir diğer görüş ayrımı da denetleme konusunda yaşandı. AKP iktidarları döneminde kamu işleyişinde etkin denetim işlevinin yok olduğu konusunda fikir birliğine varan ittifak üyesi iki partiden CHP, Devlet Denetleme Kurulu’nun yeniden etkin hale getirilmesini istedi. CHP, Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan, yönetim işlerinin hukuka uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülüp, geliştirilmesi amacıyla çalışan Devlet Denetleme Kurulu’nun TBMM’ye bağlı olmasını istiyor. İYİ Parti ise yeni bir denetim akademisinin kurulması gerektiğini, kamu kurumlarının da yapısı daha sonra belirlenecek bu akademi tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda da son karar iki parti liderine bırakıldı.