CHP, Sümer Holding için Meclis Araştırması talep etti!

CHP, Sümer Holding için Meclis Araştırması talep etti!
7 Temmuz 2017 11:31

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamında asli işlevi sona erdirildikten sonra farklı amaçlarla kullanılan bir kurum haline getirilen Sümer Holding A.Ş. üzerindeki uygulamaların detaylı bir şekilde incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesinde, Sümer Holding A.Ş’nin 4046 sayılı kanun ile özelleştirme kapsamına alındıktan sonra, varlıklarının özelleştirilmesinin 2005 yılında tamamlandığını 2005 yılında kapatılması beklenirken bundan vazgeçilerek, ÖYK kararları ve ÖİB talimatları ile özelleştirme programında bazı şirketle bünyesinde birleştirilerek tüzel kişiliklerin sona erdirilmesi uygulamasına geçildiğini hatırlattı.

 

 

HOLDİNG FARKLI AMAÇLARLA KULLANILIYOR

 

 
Sümer Holding’in A.Ş. asli işlevi sona erdirilmesi sonrası farklı amaçlarla kullanılan bir duruma getirildiğini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Özelleştirme sürecine ilişkin ÖYK’ nin20.05.2011 tarihli karar sayılı toplantı ile Holdingin özelleştirme süresinin, Holding ile birleştirilerek tüzel kişiliğin sona erdirilen şirketlerden Holdinge devir edilen fabrika, işletme, iştirak ve diğer varlıklar ile doğrudan Özelleştirme programına alınan varlık, işletme, fabrika, iştirak hissesi ve diğer varlıklardan Holdinge devredilenlerin özelleştirme ve diğer işlemlerinin 31,12, 2015 tarihine kadar tamamlanması öngörülmüştür. Holding bünyesinde bulunan Ülke geneline yayılmış çok sayıda gayrimenkule ilişkin satış ihaleleri farklı nedenlerle tamamlanmaması üzerine 31.12.2020 tarihine kadar bu süre uzatılmıştır. Holding özelleştirme kapsam ve programına alınan bünyesinde birleştirilen şirketlerin kalan malları, borçları ve alacaklarını tediye ve tahsil işlemlerini yürütmektedir. Ancak bu şirketlerle ilgili sorunlar çok kapsamlı varlığı da çalışmalarda görülmektedir” dedi.

 

 

HOLDİNGİN ÖZELLEŞTİRİLEN TESİS, ŞİRKET VE TAŞINMAZLARI

 
Sümer Holding A.Ş.’nin 2016 Nisan ayına kadar portföyünde kayıtlı 15 bağlı ortaklık ve şirketi, 46 işletmesi, 45 iştirak hissesi, 1 markası, 3 tesisi, 6 yarım kalmış tesisi, 390 mağazası, 232 parça binası ve 271 parça arsasının özelleştirildiğini belirten Gürer, “Tüm hak ve yükümlülükleriyle Türkiye Yapağı ve Tiftik A.Ş, Köyteks, SİHAZ, AKSANTAŞ, Türkiye Zirai Donatım A.Ş., TÜMOSAN ve TURBAN yanı sıra 2005 yılından sonra SEKA, TÜGSAŞ, TDÇİ, Sümer Halıcılık A.Ş., ORÜS, ETAĞ/Etimesgut Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketleri ile 13 şirket devir almıştır” ifadesini kullandı.

 

 

HOLDİNGE AKTARILAN ARAZİLERİN KAYITLARI YOK

 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Uygulamada ana merkez Özelleştirme İdaresi Başkanlığıdır. Holding bünyesine yapılan aktarmalarda kimi kayıtlarda yer almayan arazi tespitlerinin varlığı dahi belirlenmiştir. Holding bir yerde toplanma ve satış sonrası tasfiye işlemi görmektedir. Bu nedenle bünyesini oluşturan faaliyeti sonlanmış şirketlerin varlığından mevcutta bünyesinde iken satışı yapılanların bir bütün içinde değerlendirilmesi ve incelenmesi önemlidir. Kuruma ait araziler üzerinde üçüncü kişilerin gelir getirici faaliyetlerinin tespiti ve bunlar işgal ve kira bedeli alınması dahi kayıtlardaki sorunlar nedeni ile yıllardır sağlanamadığı Sayıştay raporlarında yer almaktadır. Ayrıca faaliyeti sonlanan ve kimi değer olarak giderek daha da getirişi sona erebilecek varlıkların bir an önce neden değerlendirilmediği ve ihale süreçlerinde oluşan sorunlarında incelenmelidir” şeklinde açıklama yaptı.