CHP RES' e karşı ilk adımı attı

CHP RES' e karşı ilk adımı attı
3 Nisan 2013 12:19

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde kurulmak istenen Karadağ Rüzgar Enerji Santrali’ne karşı Belediye Meclisi’nde CHP VE AKP üyeleri işbirliği yaptı.

 

 

Çeşme Belediye Meclisi toplantısından ortak karar çıktı. CHP ve AKP meclis gruplarının ayrı ayrı verdikleri önerge ile Çeşme, Çiftlikköy ve Sakız Adası’na kuş bakışı eşsiz bir manzaraya sahip Karadağ Mevkisi’ne yapılması planlanan ve gerekli ön izinleri alınan rüzgar enerji santraline (RES) karşı dava açılabilmesi için belediye başkanına yetki verildi. Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ayrıca konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bakanlığa bağlı olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) nezdinde gerekli girişimlerde bulunması adına yetkilendirildi.

 

 

İLK ÖNERGE CHP GRUBUNDAN


CHP grubu adına verilen önergede, 2009 yılında belediye meclisi oy birliğiyle kararıyla, Çeşme Belediyesi İmar Komisyonu Raporu’nda uygun görülmeyen Karadağ’daki rüzgar enerjisi santralı çalışmalarının, merkez hükümetin verdiği uygun görüşler sonucu devam ettiğine vurgu yapıldı. Verilen önergede, Çeşmelilerin seçilmiş temsilcisi olan belediye meclis üyelerinin bu projenin yerinin yanlış olduğu ve vereceği zararın, yararından fazla olacağı belirtildi. Çeşmenin tam yüreğine yapılması planlanan projenin tamiri mümkün olmayan tahribatlar yapacağına dikkat çekildi. CHP belediye meclisi grubu olarak Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’na bu yanlış projeyle ilgili hukuki her türlü girişimi yapmak ve dava açmak üzere yetki verilmesi teklif edildi.

 

 

‘ÇED VE SİT’LE İLGİLİ UYGULAMALAR GÜNDEME GETİRİLMEMİŞ’

AKP grubu adına söz alan Belediye Meclis üyesi Hüseyin Boyacı, kendilerinin de aynı doğrultuda bir önerge hazırladıklarını, Karadağ bölgesinde rüzgar enerji santrali kurmak isteyen Okman Enerji’nin, geçen yıl eylül ayında belediyeye müracaatının bulunduğunu ama olumsuz cevap verildiğini hatırlatarak şöyle dedi:

 

 

“Belediyenin cevabı sözde kaldı. Çünkü kanundaki boşluklardan yararlanılarak ÇED ve SİT alanlarıyla ilgili bazı uygulamalar gündeme getirilmemiş. Toplam dört firma, bunlar Karadağ’da Okman Enerji, hemen Çeşmeköy’ün arkasında ABK, Mamur Baba’da Tivmikli, bir diğeri de Kızılkaya’da Egenda firmalarıdır. Bunlara müsaade etmeyeceğiz.”

 

“BAKANLIĞA DAVA AÇACAĞIZ”

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da Karadağ Mevkis’nde yapılmak istenen rüzgar enerji santraline karşı olduklarını belirtti.

Tütüncüoğu, AKP Meclis üyesi Boyacı’ya ithafen bazı soruların kafasını kurcaladığını ve bu konuda bilgi almak istediğini kaydederek şunları söyledi:

“Sizler iktidar partisinin meclis üyelerisiniz. Bu konuda kendi partinizle, il başkanınızla bir teşebbüsünüz oldu mu? Ben dava açıp, avukatlarla RES konusunu konuşacağım. Ama bunu siz buradan ilçe başkanlığı olarak, iktidar partisinin adamı olarak Enerji Bakanlığı’na götürdünüz mü? Çünkü ruhsatı veren o, biz Enerji Bakanlığı’nı mahkemeye vereceğiz. ‘Sen bu ruhsatı yanlış vermişsin’ deyip, çevreci avukatlarımız raporlar hazırlayacaklar ona göre dava açacaklar.”

Boyacı, başkan Tütüncüoğlu’nun bu sözleri üzerine imza toplayıp, burada yaşayanların sesini ve gücünü arkalarına alarak, gerekli görüşmeleri yapacaklarını söyledi.

 

RES İÇİN ÖN LİSANS VERİLDİ

Çanakkale’den Datça’ya kadar yapılan araştırmalar sonucunda ülkenin en iyi rüzgar koridoru üzerinde olduğu var sayılan Çeşme, ulaşım ve kontrolü en kolay bölge olması nedeniyle RES kurmak isteyen yatırımcılar tarafından cazibe merkezi oldu. Karadağ Mevkisi, 1989 yılında yapılan kadastro çalışmalarıyla ‘Orman Gelişim Alanı’ olarak belirlendi. O yıllarda kentin gelişimi açısından bir sorun oluşturmayan ve bu nedenle de sorgulanmayan, SİT ve ÇED raporu ön görülmeyen, Çeşme’nin önde gelen eşsiz manzaralarından birine sahip Karadağ için 1999 yılında RES çalışması başlatıldı ve EPDK Enerji Planlama Dağıtım Kurumu’na yapılan başvuru kapsamında ön lisans verildi. Okman Enerji yetkilileri, bu işlemler çerçevesinde bu güne kadar arazi çalışmalarının yürütüldüğü, her türlü rüzgar ölçümlerinin yapıldığı, alınan izinler sonucu 2014’ün ilk yarısında türbinlerin kurulayacağı ve yılı ikinci yarısında üretime başlamayı planlandıklarını bildirdi.