CHP Konak adayı Mutlu: Kentsel dönüşümü yerel yönetim olarak biz yapacağız!

CHP Konak adayı Mutlu: Kentsel dönüşümü yerel yönetim olarak biz yapacağız!
15 Mart 2024 08:45

31 Mart 2024 yerel seçimlerine kısa bir süre kala İzmir’de siyasi partilerin çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Seçim çalışmalarını yoğunlaştıran adaylardan biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu.

 

 

Bir mimar ve Konak’ta yaşayan bir kadın olarak, hizmet belediyeciliğinin nasıl olacağını göstermek amacıyla bu göreve talip olduğunu söyleyen Mutlu, Gazete Duvar’dan Nuray Pehllivan’a “Konak’ı hak ettiği adil, eşit ve toplumcu belediyecilikle buluşturacağız. Yepyeni, çok farklı bir belediyecilik için, değişen, güçlenen, yenilenen Konak için tüm Konaklı yurttaşlarımızın oyuna talibiz” dedi.

 

 

‘İŞE ALIMLARDA LİYAKATİ ESAS ALACAĞIZ’
Çok uzun yıllar Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde yöneticilik yapmanızın yanı sıra sivil toplumun içinden geliyorsunuz. Konak için yerel yönetim vizyonunuz nedir? Belediye başkanı seçildiğiniz takdirde nasıl bir yönetim anlayışınız olacak?

Yola çıktığımız ilk günden itibaren ‘Dirençli Konak’ diyoruz. Yapı stoku bakımından yaşlı bir kent olan Konak’ı yeni ve modern bir çehreye kavuşturacağız. Konak’ın üstündeki eski örtüyü kaldıracak, insan onuruna yaraşır yaşam alanları tesis edeceğiz. Kamu kaynaklarının belirli kesimlere yönelik değil, toplumun ortak ihtiyacı için kullanılması konusunda mücadele edeceğiz. Kentsel dönüşüm Konak’ın öncelikli ihtiyacı. İnsanları yurdundan etmeden yerinde dönüşüm ilkesi ile teknik ve sosyal altyapısı yeterli yaşam alanları kuracağız. Yenileme, yaşayanları yerinden etmeden, yerinde dönüşüm ilkesi ile sağlanacak. 31 Mart’tan itibaren Konak ile ilgili tüm kararları komşularımızla birlikte alacağız. Konak’ı masa başında değil, kentin içinden yöneteceğiz. Sivil toplumun içinden gelen biri olarak, örgütlenmenin gücünü ve buralardan çıkan fikirlerin değerini biliyorum. İlçemizde bulunan tüm vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşları paydaşımız olacak. Meclis toplantılarının canlı yayınlanmasını sürdürmeye ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. İhaleleri canlı yayınlayarak tüm yurttaşlara izleme ve denetleme imkanı vereceğiz. Her hesap dönemi sonunda belediye bilançosunu internet sitesi üzerinden yayınlayacağız. Belediyelerde hem iç denetim hem de bağımsız denetim uygulamalarını çoğaltacağız. İşe alımlarda liyakati esas alacağız. Nepotizme, kayırmacılığa izin vermeyeceğiz, her işi ehline teslim edeceğiz.

 

 

 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YEREL YÖNETİM OLARAK BİZ YAPACAĞIZ’
Konak ilçesinin şu an en önemli sorunlarından birisi yapılaşma. Kentsel dönüşümü de düşünerek bu konuda neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

Konak’ta kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu dönemde kentsel dönüşüme başlayacağız. Bu dönüşüm güçlenme, yenilenme, değişim, hepsi Konak’ta ete kemiğe bürünecek. Bazı bölgelerin planları yapıldı, hukuki süreçleri de tamamlandı. Parselasyon planlaması yapılınca uygulamaya geçilecek. Revizyon planlarının yapılması gereken bölgeler var. Onu da bizim dönemimizde tamamlayacağız. Kentsel dönüşüm, sağlıklaştırma, iyileştirme bizim dönemimizde kesinlikle başlayacak. Öncelikle bölgede yaşayan yurttaşlarımızla bilgilendirme toplantıları yapacağız. Yatırımcıları davet edeceğiz. Yatırımcı olmadan, kooperatifçilik gibi modeller olmadan kentsel dönüşümün gerçekleşmesi çok zor. Herkesin içine sinen ve en hızlı dönüşüme başlanacak noktayı saptayıp işe oradan başlayacağız. Barınma, anayasal bir haktır. Deprem kuşağında bir kentte yaşıyoruz. Yıllar içerisinde çok sayıda kaçak yapılaşma oldu, imar affı ile kaçak yapılar yasalaşmış durumda. Böylece kırılgan bir kent dokusu oluştu.

 

 

‘DİRENÇLİ BİR KENT KADAR DİRENÇLİ ESNAF DA YARATMAK İSTİYORUZ’
İzmir’in geleneksel kent merkezi Kemeraltı, tarihi, ticari, arkeolojik ve aynı zamanda kentsel sit alanı. Kemeraltı’nın ekonomik canlılığını kaybetmiş olması ve fiziksel yapısına ilişkin sorunlarla beraber yeniden ele alınması gerekliliğini ortaya koyuyor. Halkın/esnafın taleplerine hangi perspektiften çözümler üreteceksiniz? İzmir’in tarihi merkezini yeniden canlandırmak için ne tür planlarınız var?

Konak, Helenistik çağdan günümüze kadar kesintisiz süren tarihi Kemeraltı ticaret merkezine, tarihi limana ve neredeyse her mahallesinde yatan çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Konak’ı sit alanlarıyla, kültürel ve tarihi değerleriyle ele alacağız ve kimliğini kaybetmeden gelişmesi için stratejiler üreteceğiz. Tarihi yapıların bakımı, onarımı ve restorasyonu için teknik ve maddi destek sağlayacak, tarihi yapı sahiplerine teknik danışmanlık hizmeti vereceğiz. Ülkedeki ekonomik krizden herkes payını aldı, esnafımız da aldı tabii ki. Kemeraltı’nın yıllardır hizmet veren esnaf lokantaları tek tek kapanmaya başladı. Kentin belleği, sadece mekanlar değildir. Oradaki lezzetler, tatlar da birer bellektir. Dirençli bir kent kadar dirençli esnaf da yaratmak istiyoruz. Kemeraltı’nın kendi dokusuyla yaşaması lazım. Gençlerin Kemeraltı’na gelmesi lazım. Gençlerin olmadığı bir yer 7/24 yaşamıyor. İzmir’in turizmde daha çok sözü olmalı. İzmir, Türkiye’nin nefes alan yeri. Turizmde tanıtım ve farklı rotalar oluşturulması gerekiyor. Kemeraltı’nda gurme gezileri yapmak istiyoruz. Kadifekale’den Kemeraltı’na düzenli tematik turlar düzenleyeceğiz.

.