CHP Kadın Kollarından Arınç'a tepki: 'Kadınlığımızla değil, kişiliğimizle meclis'teyiz'

CHP Kadın Kollarından Arınç'a tepki: 'Kadınlığımızla değil, kişiliğimizle meclis'teyiz'
15 Aralık 2012 11:05

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Evli çocuklu bir kadın böyle konuşamaz, utandım” sözlerini hatırlatarak, “Kadınlığımızla değil, kişiliğimizle Meclis’teyiz. Utancınız; kadını yok saydığınız için, cinsiyetçi olduğunuz için, kadını toplumsal yaşamın dışına iten zihniyetinizden dolayı olmalı. Milletvekilimiz Aylin Nazlıaka ile onur duyuyoruz” dedi.

 

 

Dokuzcan, yaptığı yazılı açıklamada, Arınç’ın, CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya yönelik “Evli çocuklu bir kadın böyle konuşamaz, utandım” sözlerini anımsattı. Arınç’ın tavrını ve bu tavra neden olan zihniyeti ülke kadınları adına şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını dile getiren Dokuzcan, şunları ifade etti:

 

 

“Kadını sadece evde oturan, kocasına yemek yapan, itaat eden ve çocuk doğuran bir ‘nesne’ gibi gören zihniyet, Meclis çatısı altında kabul edilemez bir eyleme imza attı. Her gün kadınların öldürüldüğü, tacizin, tecavüzün, ensestin arttığı, çocuk gelinlerin çoğaldığı AKP iktidarında, kadın milletvekilimizin hak arama ve fikrini belirtme mücadelesi Meclis çatısı altında başka bir şiddet biçimine dönüşüyor. Evet utanmalısınız, evet yüzünüz de kızarmalı! Utancınız; kadını yok saydığınız için, cinsiyetçi olduğunuz için, kadını toplumsal yaşamın dışına iten zihniyetinizden dolayı olmalı. Utandığınızı ifade ederken söylediğiniz sözlerin bırakacağı etkinin bir utanç yarattığının farkında bile değilsiniz. Kullandığınız dil ve cinsiyetçi söyleminiz ile bu utancı arttırıyorsunuz.”

 

 

“SİZE NE MİLLETVEKİLİMİZİN ‘EVLİ ÇOCUKLU BİR KADIN’ OLMASINDAN?”

Kadınların evde, sokakta, işte şiddetin her türlüsüyle karşı karşıya kalırken, bu alanlara Meclis’in de eklendiğini vurgulayan Dokuzcan, “Meclis çatısı altında çözüm bulunması gereken sorunlara yanıt arayacağınıza konuyu gene kadın bedenine getiriyorsunuz. Konuşulan konu bütçe ile ilgiliydi değil mi? Söyleyecek sözünüz yoksa her zaman yaptığınız gibi kadın, beden, organ, cinsiyet gibi vurgular ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine güç veriyorsunuz. Soruyoruz Yüce Meclis’in cinsiyeti var mıdır? Size ne milletvekilimizin ‘evli çocuklu bir kadın’ olmasından? CHP Kadın Kolları olarak milletvekilimiz Aylin Nazlıaka ile onur duyuyoruz” dedi.