CHP Covid-19 Danışma Kurulu: Artan vakalara karşı acil önlem alınmalı

CHP Covid-19 Danışma Kurulu: Artan vakalara karşı acil önlem alınmalı
2 Temmuz 2022 09:41

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, pandeminin yeni varyantlarla tekrardan yükselişe geçtiğine dikkat çekti, acil olarak bilimsel önlemlerin alınması gerektiği çağrısında bulundu.

 

 

Fotoğraf: AFP

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Covid-19 Danışma Kurulu, korona virüsü salgınının yeni varyantlarla tekrar etkisini arttırdığına dikkat çekerek yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “müsterih olun” açıklamasına tepki gösterilirken, bilimsel önlemlerin alınması gerektiği çağrısında bulunuldu.

Yeni varyantın gelişen özellikleriyle salgının seyrini de değiştirdiği ifade edilen açıklamada, azalan test sayılarına ve değişen salgın yönetimi uygulamalarına karşın çözüm önerileri sıralandı.

 

 

VAKALAR YÜKSELİŞTE
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre 110 ülkede Covid-19 vakaları artış gösteriyor. Haftalık yüzde 18’lik bir vaka artışı yaşanırken Avrupa’da bu oran yüzde 33 olarak belirlendi. Avrupa ülkelerinde yaşanan vaka artışlarına paralel olarak Türkiye’de de vaka sayıları yükseldi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 20-26 Haziran haftasında, önceki haftalara göre hızlı bir artışla nisan ayının ortalarındaki vaka sayısına geri dönüldü.

 

 

‘YENİ VARYANTLAR ‘ENDİŞE VERİCİ’ OLARAK KABUL EDİLDİ’
Artan vaka sayıları karşısında Sağlık Bakanlığı’nın havlu attığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Omikron varyantı ile enfekte olan hastalarda öksürük, halsizlik, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı şeklinde bulgular gözlenmektedir. Tat ve koku kaybı, Delta enfeksiyonlarından daha az, boğaz ağrısı ve seste kabalaşma, delta enfeksiyonlarından daha sık görülmektedir. Hastalık bulgusu olanların test yaptırması gerekmektedir. Birçok hastanede Covid-19 poliklinikleri kapatılmıştır. Omikronun yeni ortaya çıkan alt varyantları giderek daha bulaşıcı hale gelmektedir. Kapalı alanlarda ve açık havada kalabalık ortamlarda maske kullanılmaması bulaşmayı daha da arttırmaktadır. Omikron’un BA.4 ve BA.5 alt varyantları Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Kontrolü Merkezi (ECDC) tarafından “endişe verici varyantlar” olarak kabul edilmiştir.”

 

 

‘HASTA OLAN KİŞİ TEKRAR HASTA OLABİLİYOR’
Yeni varyantların en önemli özelliğinin daha önce hastalanan kişileri tekrar hastalandırabilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, bu durumun aşısız bireylerde enfekte olma durumu karşısında yetersizliğine vurgu yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) Covid-19 aşılarının içeriğine ek dozlar önerdiği hatırlatılan açıklamada, “Bu öneri, sonbaharla birlikte pandemide yeni bir dalgaya hazır olmak gerektiğinin habercisi olarak ele alınmalıdır” denildi.

 

 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER?
CHP Covid-19 Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada yeni varyantlara karşı alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı:

Covid-19 tanısı alanlar; mutlaka 5 gün evde dinlenmeli, kendilerini izole etmelidir.

Covid-19 olgularını azaltmanın en etkili yollarından biri aşılamadır. Dünya’da mRNA aşıları 6 aydan büyük herkese önerilmeye başlanmıştır. 5-11 yaş grubuna bir ek doz ve 11 yaşından büyük herkese de 2 ek doz önerilmektedir.

Toplu taşıma gibi belirli alanlarda maske takılması ve fizik mesafe sağlanması gibi salgın önlemleri yeniden yürürlüğe konmalı,

Test sayısı artırılmalı, hastalık bulgusu olan herkese test yapılmalı,

İzolasyon, karantina ve izlem uygulamaları gözden geçirilmeli ve güncellenmeli,

Aşılama hızla yaygınlaştırılmalı,

Çalışma yaşamında kaldırılan özlük hakları ile ilgili Covid-19 düzenlemeleri ve destekleri yeniden hayata geçirilmelidir.