CHP Büyükçekmece’de Albatros uçtu

CHP Büyükçekmece’de Albatros uçtu
21 Haziran 2016 09:58

İstanbul’da oturanların, kim ne derse desin, İstanbul’u sevmedikleri çok açık.

 

 

 

Yalçın Bayer / Hürriyet

 

 

Çünkü yağma düzeni alabildiğine sürüyor. Zaten İstanbul’u siyasetçilerin mahvettiği ortada; dolayısıyla AKP ve CHP meclis grubunu eleştirmek en doğrusu…

 

 

Eskiden aralarında rekabet vardı; şimdi dosya üzerinde ‘pazarlık’ yapıyorlar. İki dosya sana, bir dosya da bana… Adını ‘Kanlı Cuına’ koyduğumuz çok ağır eleştiriler yaptık bu köşede…

 
Araya hafta sonu girdiği için rant dosyaları genellikle cuma günü getirilir ve çıkar. Son iki yılda bu uygulamanın daha da arttğını vurgulamak gerekiyor.

 

 
Parsel bazında plan değişikliklerinden başlayarak yeşil alan, donatı alanları, eğitim tesisleri alanları, kamu arsaları, İSKİ su havzalarının yağması, İBB’de ve ilçe belediyelerinin gündeminden hiç düşmüyor.

 

 

Yani her yönden ‘Büyükşehir çalışıyor‘.

 

 
Bu yaza girilirken AKP’de pek beklenmeyen bir durum oldu. AKP’nin iki yıldır meclis grup başkanlığını yürüten Abubekir Taşyürek (Arnavutköy) ve yönetim kumlundan 7 kişi ‘değiştiriliverdi’, eskilerden iki üye kaldı. İmar Komisyonu üyesi Tümur Soysal ve Oktay Birinci yeniden seçtirilmediler. Neden mi? Parsel bazında şehir menfaatine aykırı değişikliklere karşı geldikleri için…

 

 
Soysal ve Birinci gönderilirken, ‘komisyon’ bir şekilde rahatlatıldı, engellerin önü açıldı. Bunun sonucunda iki aydır meclise ranta dayalı hassas projeler gelmeye başladı.

 

 
Dün gazetelerde yer alan Büyükçekmece’deki Albatros projesi çok ses getirecek gibi görünüyor.

 
Uzun süredir pusuda ‘yatırılan’ 50 dönümlük proje, plan değişikliği ile İBB Meclisi’ne geldi.

 
Albatros, İstanbul’un önemli sayfiye yörelerinden biri… Bunun 32 dönümü GS’lı Hasan Akgün’ün belediye başkanı olduğu Büyükçekmece Belediyesi’nin, geri kalanı da BJK Kulübü eski başkanı Serdar Bilgili’nin tapusunda görünüyor. Bu proje geçen yıl Meclise sevk edilmiş, ancak oybirliğiyle reddedilmişti. Bu süreçte, bölge halkı eylemler yapmış, buna eski ve yeni CHP’li milletvekilleri de katılmıştı; Dr. Ali Şeker,
Melda Onur, Kadir Öğüt, İlhan Cihaner burasının imara açılmamasını yeşil alan (park) olarak kalmasını istediler: bunun karşılığında ‘gaz’ yediler.

 

 

Ne yazık ki proje ikinci hamlede İBB meclisinden geçti. Plan değişikliği notlarına otel rezidans ve alışveriş merkezi eklenmişti. İki parti de anlaşmıştı; tasarı oybirliğiyle geçecekti. CHP Grubu da oybirliği ile plana evet dedi.

 
CHP’li üyeler Hüseyin Sağ, Esin Hacıalioğlu ve Ferhat Epözdemir hayır oyu verdiler.

 
AKP kulislerinde Kadir Topbaş’ın başdanışmanı, eski İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş’ın Büyükçekmece İlçe Başkanı’nı arayarak “Bu dosya oybirliği ile geçecek” diye talimat verdiği doğru mudur?

 
İBB meclisinde Albatros planlan görüşülürken Meclis tarihinde bir ilk yaşandı AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile daha önce görüştüklerini, CHP ile ortak hareket ederek talebin oybirliği ile geçmesi konusunda istişarede bulunduklarını söyledi.

 

CHP Grubuna dönen Başalan, “Toplantı öncesinde bu raporun oybirliği ile kabul edilmesi yönünde gruplar anlaşmıştı. Şimdi neden karşı çıkılıyor, reddediliyor? Hani oybirliği ile sözü vermiştiniz” derken, açıklama istemesi hayli ilginçti.

 

 

CHP Grup sözcüsü Tonguç Çoban “Bu dosyaya evet oyu vermemiz konusunda grup kararımız var. Hiçbir itilaf yoktur. Ret oyu veren üyelerin kendi takdiridir” diyerek yanıt verdi.

 
Yani iş kapandı mı şimdi?

 
Bundan sonra ne olacak biliyor musunuz? Bu isimlerin partiden “ihracı için bazı işgüzarlar harekete geçecekler CHP’de. Kimse de bunu sorgulamayacak.

 

 

İmam Bakır Üküş’ün dediği gibi “Yerel diktatörler bildiklerini yapacaklar”.

 
Genel Merkez’den kimse de bunları denetlemeyecek değil mi?