CHP Balıkesir adayı Ahmet Akın: Kuva-yı Milliye doğal ittifakı anketlerde gözüküyor

CHP Balıkesir adayı Ahmet Akın: Kuva-yı Milliye doğal ittifakı anketlerde gözüküyor
29 Mart 2024 10:07

CHP Balıkesir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın  BirGün’ün sorularını yanıtladı.

 

 

Seçim çalışmaları nasıl gidiyor? Sahadaki durum nedir? Anketler ne diyor? Balıkesir’de 31 Mart’ta nasıl bir değişim ve dönüşüm olacağını tahmin ediyorsunuz?

Ahmet Akın: Balıkesir’de şöyle bir durum var: Ben 10 yıldan fazla milletvekilliği yaptım. Bu süreçte hep vatandaşın içindeydik, hiç ayrılmadan mahallelerimizin tamamını dolaştım. Hepsine gittik geldik, hep vatandaşın içinde olduk. Bu süreçte hiç ayrımcılık yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden, “Hangi partidensin?” diye sormadan, sadece “Size nasıl yardımcı olabilirim?” anlayışıyla çalıştım.

Balıkesir’e başladığım günden beri “Balıkesir benim ailem” diyorum ve tek isteğim, arzum bu ailenin hayırlı evladı olabilmek. Onun için çalışıyoruz. Tabii 2019’da aday ilan edilmiştim, 40 günden fazla bir süre sonra adaylığım geri çekildi. Bu, vatandaş üzerinde büyük bir beklenti ve üzüntü yaratmıştı. Hakikaten kazanmaya giderken seçimi kaybedip resmen elimizde AK Parti’ye teslim etmiş olduk. Şimdi o 5 yılı bekleyen vatandaşlarımız Balıkesir genelinde bir Kuvayi Milliye İttifakı oluşturdular. Benim çağrım da hep bu yöndeydi.

Bizim elimizdeki anketlerde öndeyiz. Tabii şöyle bir durum var: Balıkesir seçimi 24 saat, uzun bir süre. Bu süreçte çok adayla gidiyoruz. Geçen dönem ittifakla gittik. Şimdi ise ittifakımız yok, herkesin adayı var. Onun için bu süreçte doğal ittifakı vatandaşla kurduk ve bu kurulan Kuvayi Milliye doğal ittifakı anketlerde gözüküyor. Anketlerde şu anda, yani azımsanmayacak derecede öndeyiz.

 

 

Sandık güvenliği konusunda Balıkesir’de herhangi bir problem var mı?

Benim en büyük çağrım vatandaşın sandığa gitmesi. Kesinlikle. Sandığa gitmek bir vatan borcu, hepimiz için. Onun için “Küstüm, ettim” falan bunlara bakmadan bütün hemşehrilerimi ben hep davet ediyorum sandığa. Buradan da davet edelim aracılığınızla. Ve sandıklara gönüllü olmaya da davet ediyorum. Yaklaşık 15.000 kişilik bir takım çalışmamız var şu anda. Şu anda 7000 kişiyi geçtik ama bunu çoğaltmamız lazım. Avukatlarımızın işin içinde olması lazım.

Neden diyorum? Sandıklar güvende. Önemli olan sandığa gitsinler ama yani şu andaki yönetimin ortaya koyduğu karalama, iftira, efendim alavere dalavere, yalan dolan bitmek bilmiyor. En son biliyorsunuz bir de “Ahmet Akın çıkartmaları” çıktı.
Evet, yani projeleriniz kopyalanıyor mu?

Ahmet Akın: Ya böyle bir şey olamaz! Projeler birebir kopya, ismi bile aynı. Ben “Şehrin iki yakasını birleştireceğim” diyorum, aynısını söylüyorlar. Yani bu “Ahmet Akın çıkartmaları” bu erdemli bir davranış değil. Yani baktığınız zaman yiğitçe, mertçe bir davranış değil. Ve bu aslında Balıkesirli 1.300.000 hemşerimin aklıyla alay etmek anlamına geliyor, baktığınız zaman. Ve bu kabul edilecek bir şey değil. E bakıyoruz, projeler de 5 yıldır yapılması gereken projeler. Şimdi biz söyleyince akıllarına geldi ama millet yemiyor yani onu. Çünkü biz onu bayağıdır büyük bir lansmanda duyurduk, her platformda, her mitingde de söylüyorum. Onun için sorun yok, inşallah  ipi göğüsleyeceğiz.

 

 

Esas önemsediğim sorulardan bir tanesi şu: Balıkesir hem turizm konusunda hem tarım ve hayvancılık konusunda aslında çok önde olması gereken bir şehir. İktidarın hem tarıma, doğaya karşı saldırılarını nasıl karşılayacaksınız?

Hep söyledim, bir daha söyleyeyim: Biz önce insan diyoruz. Bize göre önce insan, sonra çevre. Yani önce insan, doğa, çevre ve maden. Bu döngüde olmalı. İnsan sağlığına zararına olan hiçbir şeyin altına ben imza atmam. Ve şunu da söylüyorum, efendim vatandaşımızın şunu bilmesi lazım: Bir belediye başkanı sadece insanların değil, yani canlıların da ve doğanın da belediye başkanı. Türkiye’de bunu ispat edeceğim, göreceksiniz. Kaz Dağlarımız, işte Karacabey’deki, Dursunbey’deki Alaçam Dağlarımız, Erdek Körfezimiz’deki Kapıdağ Yarımadamız, bunlar cennet bölgeleri. Buralarda betonlaşma diye bir şey olmayacak. Tabii bunların yanında maden şirketleri de çok. Maden şirketi var Balıkesir’de dediğiniz çok doğru. Yani inanılmaz derecede. Çünkü yeraltı zenginlikleri bakımından çok zenginiz. Ama yani baktığınız zaman bizim doğamız her şeyin ötesinde güzel. Evet, ihtiyaca göre planlamayla ve doğaya zarar vermeden. Vahşi madenciliğin “v”sini zaten Balıkesir’de yaptırmam, söyleyeyim.

 

 

Peki kıyılardaki yapılaşma konusu… Şimdi 15 yıllık süreçte yanlış hatırlamıyorsam bir imar barışı da çıkardılar. Buradaki kıyılarda da çok geniş ölçekli yapılaşmalar oldu geçtiğimiz dönemde. Bunlara karşı bir planınız, projeniz var mı? Kıyıdaki yapılaşmaya karşı ne yapacaksınız?

Balıkesir’de biz Türkiye’de unutulan bir şeyi başlatacağız: Planlamayı. Planlaması olmayan her işin sonunda zarar var, her işin sonunda israf var. Onun için hemen bir Balıkesir Planlama Ajansı’nı kuruyoruz. Onun ardından sürdürülebilir toplumsal projelerle, yani toplumsal sürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, bunları eş güdümlü götüreceğiz. Yani kalkınmak için, kalkınırken sadece bina yapmakla kalkınma olmuyor ki. Yani doğaya karşı değil, doğayla yan yana, kol kola, kucak kucağa yapmak lazım her türlü planı. Doğaya karşı yaptığınız her şey özüne dönüyor. Bu coğrafyanın yeşillikleri, doğal alanları… Onlar da bana emanet. Onu da söyledim, inanın bunu yüreklilikle söylüyorum. Büyük bir inançla söylüyorum ki sadece insanların değil, doğanın da belediye başkanı olacağım.