Ceylanpınar'da tedirginlik sürüyor, muhaliflerin tankı Türkiye sınırında

Ceylanpınar'da tedirginlik sürüyor, muhaliflerin tankı Türkiye sınırında
18 Ocak 2013 11:55

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesinde, muhalifler ile PKK’nın bu ülkedeki kolu olarak bilinen PYD güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Suriye’nin Rasulayn ilçesinde, geçen Kasım ayında ordu birlikleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmaların ardından muhalifler kontrolü ele geçirdikleri Rasulayn’da, bu kez PYD güçleri ile çatıştı.

 

 

 

 

Büyük korkuya yol açan çatışmalar, Suriyeli aşiret liderlerinin araya girmesiyle son buldu. Sınırın iki tarafına da huzur getiren çatışmalar geçen çarşamba günü yeniden başladı. Muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar sırasında çok sayıda kişi öldü, onlarca yaralı da sınırı geçirilerek Türkiye’ye getirildi.

Sınırı aşan mermilerin 1 Türk vatandaşı yaralaması, bazı ev ve işyerlerine isabet etmesiyle başlayan tedirginlik, bugün de devam etti. Muhalifler ile PYD güçleri arasındaki çatışmalar sırasında sık sık duyulan silah ve patlama sesleri Ceylanpınar’da korkunun sürmesine yol açtı.

 

 

MUHALİFLERİN TANKI TÜRKİYE SINIRINDA

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalifler; daha önceki çatışmalarda ele geçirdiği bir tank ile dün PYD güçleri hedef alan atışlar yaptı. Dün öğleden sonra Rasulayn mezarlığından PYD’lilerin bulunduğu noktaları hedef alan top atışları yapan muhaliflerin tankı, bugün Türkiye sınırına 50 metre mesafeye getirildi. Görenleri şaşırtan tankın, Türkiye sınırındaki Ceylanpınar Öğretmenevi’nin yakınındaki boş alana konuşlandırdığı görüldü. Tankın yanı sıra bazı muhaliflerin de sınır hattında ellerinde silahları ile görev yapmaları dikkat çekti.

 

 

 

 

EĞİTİME YENİDEN BAŞLANDI

Rasulayn’da çatışmalar devam ederken, dün Ceylanpınar’da tatil edilen okullarda bugün eğitime devam edilmesi kararlaştırıldı.

Çatışmaların başladığı Kasım ayından itibaren günlerce eğitime ara verilen Ceylanpınar’da dün de tatil edilen okulların açılmasıyla okullarına giderek ders başı yapan öğrenciler, “Biran önce savaşın bitmesini ve huzurun hakim olmasını istiyoruz. Evlerimize kurşunlar geliyor ve bizler sokağa çıkamıyoruz. Biran önce çatışmaların son bulmasını ve eğitimimize sorunsuz şekilde devam etmeyi istiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

‘DIŞARI ÇIKMAYIN’ ANONSLARI

Tedirginliğin sürmesi üzerine Ceylanpınar’daki vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarılar yapılıyor. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı ilçede, yetkililer vatandaşları belediye hoparlörlerinden anonslar yaparak uyarıyor. Uyarı anonslarında; vatandaşların sınır hattından uzak durmaları ve mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları isteniyor.