‘ÇED olumlu’ raporuna bilirkişi itirazı

‘ÇED olumlu’ raporuna bilirkişi itirazı
8 Şubat 2020 11:10

Aydın’daki Kuşadası-Güzelçamlı Yat Limanı Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararına bilirkişi ‘hayır’ dedi

 

 

Birgün’den Şenol Keskin’in haberine göre Aydın’da Kuşadası-Güzelçamlı Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı ve Balıkçı Barınağı Kapasite Arttırım Projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına bilirkişi ‘hayır’ dedi.

 

Mahkeme tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversite’sinden oluşturulan 7 kişilik bilirkişi heyeti, ÇED olumlu raporuna uygunsuzluk görüşü belirtti. 71 sayfalık raporun sonuç bölümünde flora, fauna ve su ürünleri açısından olumsuzluklar dile getirildi. “Flora, fauna ve su ürünleri açısından değerlendirildiğinde, dava konusu ‘ÇED olumlu’ kararı uygun değil” açıklamasının yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı:

 

 

“Anadolu’nun batı ucunda bu denli önemli bir biyorezerv alanına bu kadar yakın noktada, böyle bir tesisin inşa edilecek olması, gerek tür ve gerekse habitat çeşitliliğini tehdit edecek. ÇED raporu bunu göz ardı etti. Denize yapılacak tesisin akıntı perdelemesi, tesisin batısında yer alan Milli Park bölgesini olumsuz etkileyecek. Milli Park koyları hızla kirlenecektir ki; ÇED raporunda ‘mevcut deniz trafiğinin deniz canlılarının ölümüne sebep olduğu, ayrıca ekosisteme kirleticiler bıraktığı’ belirtiliyor. Kurulacak limana yat limanı, feribot yanaşma iskelesi yapılacak olması ve bunun oluşturacağı büyük ölçüdeki deniz trafiği şüphesiz ekosistem üzerinde olumsuz etkiye sahip olacaktır.”