Büyük projeler Belediye başkanlarının izni olmadan valilikler eliyle yaptırılabilecek

Büyük projeler Belediye başkanlarının izni olmadan valilikler eliyle yaptırılabilecek
3 Şubat 2020 09:38

31 Mart Yerel Seçimleri’nde İstanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi önemli büyükşehir belediyelerini ve gelir kaynaklarını kaybeden iktidar, hazırladığı Yerel Yönetimler Yasa Taslağı ile belediye yönetimlerini baypas etmeye hazırlanıyor.

 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hazırlanan ve birçok bakanlığın katkı sunduğu 61 maddelik taslak çalışmada belediye başkanlarının izni olmadan iktidarın projeleri valilikler eliyle yaptırılabilecek ve gideri belediyeden karşılanacak, valiler “şiddete yardım” gerekçesiyle belediyelerin mal ve malzemelerine el koyabilecek.

 

 

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ın hazırladığı taslak çalışma ile seçmen iradesi ve seçilmiş belediye başkanının kararları yok hükmünde olacak. Belediye Kanunu’nda öngörülen değişiklik ile iktidarın büyük projelerinin belediye yönetimleri tarafından yapılmak istenmediği durumlarda Valiler duruma el koyabilecek, öngörülen proje Vali tarafından belediye kaynakları kullanılarak yaptırılabilecek. Böylece, Kanal İstanbul projesinin protokolünden çekilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı, Valilik eliyle “yok” sayılacak. Vali, belediyenin araç ve gereçlerinin, personelinin ve bütçesinin Kanal İstanbul projesinde kullanılmasına onay verebilecek.