Burdur'a 217 Vekil Giremez

Burdur'a 217 Vekil Giremez
27 Aralık 2011 16:49

BURDUR Sivil Toplum Platformu üyeleri, milletvekillerinin emekli aylıklarına yüzde 100 oranında zam yapılması kararını protesto ederek, şehir girişine ‘Burdur’a kıyak emekliliği çıkaran 217 milletvekili giremez’ yazılı levha astı.

BURDUR Sivil Toplum Platformu üyeleri, milletvekillerinin emekli aylıklarına yüzde 100 oranında zam yapılması kararını protesto ederek, şehir girişine ‘Burdur’a kıyak emekliliği çıkaran 217 milletvekili giremez’ yazılı levha astı.

 

Burdur’da kıyak emeklilik protestosu

 

 

Burdur Sivil Toplum Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda basına açıklama yapıldı. CHP ve bazı sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği açıklamayı, platform adına Tüketicileri Koruma Derneği ile Tüm Emekliler Derneği Başkanı Kemal Arslan okudu. Arslan, Fransız parlamenterlerin Fransa Temsilciler Meclisi’nde ‘Soykırım Tasarısı’nı geçirmek için çabaladığı dönemde TBMM üyelerinin gece yarısı operasyonuyla, kendi maaş artışlarını sağlayan bir yasayı kabul ettiklerine işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

 

 

“Milyonlarca emeklinin intibak yasasını meclisten geçirmeyen vekiller, kendi intibak düzenlemesini 10 dakikada geçirip emekli maaşlarını 7 bin 700 liraya çıkarmışlardır. Vatandaş için getirilen emeklilikte yaş sınırı vekiller için işletilmez kılınıp, 2 yıl vekillik yapanların yaşına, dişine bakılmaksızın emekli olup, 7 bin 700 lira emekli aylığına sahip olmaları sağlanmıştır. Emekli vatandaşımız yeniden çalıştığında kesilen emekli maaşı vekil için kesilmez kılınıp, harcırah ve yollukları dışında 7 bin 700 lira emekli maaşı, 12 bin lira vekil maaşıyla birlikte 20 bin liraya yakın bir maaşa kavuşmuştur. 670 lira Bağkur, 730 lira SSK ve 840 lira memur emekli maaşıyla geçinemediği için ahir vaktinde çökmüş bedeniyle başka işlerde çalışmak zorunda kalan emeklinin maaşından yüzde 15 kesinti yapılırken, emekli maaşının yanı sıra, vekil maaşını da alan vekillerimizden bu kesinti yapılmamaktadır.”

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in maaş artışının ‘ihtiyaçtan doğduğunu’ söylediğini hatırlatan Arslan, “Sorarız Çiçek Cemil’e; 670 lira maaş alan emeklinin ihtiyacı yok mudur? 670 lira maaş alan Bağkur emeklisinin aylığına 40, vekil emeklisinin aylığına 5 bin lira zam yaparak 20 bin lira almasını sağlarken hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Yazıklar olsun bu teklifi getirenlere. Yazıklar olsun buna oy veren 217 vekile” dedi.

 

Arslan, insani gelişmişlik endeksinde 187 ülke arasında 92’nci sırada yer alabilen Türkiye’nin, milletvekillerine tanıdığı ayrıcalıklar açısından Avrupa’yı çok geride bırakarak dünya birincisi olduğunu da savunarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Ak Parti’nin değil, halkın cumhurbaşkanı olduğunu kanıtlaması için bu yasayı onaylamayıp, veto etmeye davet etti.
Açıklamanın ardından Burdur kent girişine ‘Burdur’a kıyak emekliliği çıkaran 217 milletvekili giremez’ levhası asıldı. Platform üyeleri daha sonra levha önünde hatıra fotoğrafı çektirdi

 

DHA