Bulgar hükümetini elektrik çarptı!

Bulgar hükümetini elektrik çarptı!
22 Şubat 2013 13:24

Bulgaristan’da elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesinden sonra fiyatlara yapılan zamları ülkenin değişik kentlerinde 12 gündür protesto eden halkın tepkisi hükümetin istifasını getirdi.

 

 

 

 

Komşuda 16 yıl sonra yeniden sokaklara çıkıp hükümeti deviren gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev erken seçim için düğmeye bastı.

Bulgaristan’da halk başkent Sofya başta olmak üzere, Filibe, Burgaz, Varna, Burgaz gibi kentler olmak üzere 12 günden beri akşam saatlerinde toplanarak elektrik ve ısınmaya yapılan yüzde 50 zammı protesto ediyor. Sofya girişindeki Kartal Köprü’de bir araya gelen çoğunluğunu gençler ve emeklilerin oluşturduğu eylemciler ellerinde pankartlar ve meşaleler ile önce başbakanlık binası önüne yürüyor. Burada ikiye ayrılan grubun bir bölümü Cumhurbaşkanlığı binasının önüne geçiyor. Elektrik zamlarının geri alınmasını, anaya değişikliği taleplerini slogan atarak dile getiren eşlemciler daha sonra yeniden birleşip bu kez parlamento binasının önünde buluşuyor.

 

 

 

 

CUMHURBAŞKANI DEVREDE

 

Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve tüm kentlere dalga dalga yayılan eylemlerden sonar hükümetin istifası üzererine Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev harekete geçti. Cumhurbaşkanı Plevneliev meclizste grubu bulunan siyasi partilerin liderleri ile topluca bir araya gelecek.

 

16 YIL SONRA HALK İKTİDARI YENİDEN DEVİRDİ

 

Bulgaristan’da 1997 yılında Sosyalis Parti iktidarında enflasyonun yüzde 800’lere yükselmesi üzerine halk 21 gün boyunca Başkant Sofya’daki Aleksandır Nevski Kilisesi meydanında toplanarak eylem yaptı. Halkın tepkisine daha fazla dayanamayan Başbakan Jan Videnov’un istifa etmek zorunda kalmıştı. Komşuda halk 16 yıl aradan sonra bir kez daha eylemleri ile hükümetin istifasını sağladı.