Bu başkomutanlık muhabbeti fena baydı artık

Bu başkomutanlık muhabbeti fena baydı artık
6 Nisan 2016 17:30

Zaten bir zamandır sürüyordu, son günlerde de sık sık duyar oldum.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Hem Erdoğan hem de yalakaları devamlı olarak Erdoğan’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanı olduğunu şişine şişine dile getiriyorlar.

 
Fenalık geldi bana bu laubali seviyesizlikten.

 
Şimdi, bakın…

 
Başkumandan demek bir orduyu sevk ve idare eden en yetkili, en tepedeki ve en tayin edici stratejik kararları veren asker demektir.

 
Ve, başkumanlık görevini ülkemizde, diğer gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi, genelkurmay başkanları yerine getirir.

 
Evet, Türk Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı aynı zamanda TSK’nın başkumandanıdır.

 
Bu yalnız tamamen sembolik bir ifade olup, geçekte cumhurbaşkanlarının TSK’yı askeri olarak komuta etme, savaş harekatlarının planını yapma, onu yönetme gibi bir görevi anlatmamaktadır.

 
Avrupa anayasalarından farklı olark bizim Anayasamızda, Cumhurbaşkanının TSK’nın başkumandanı olduğuna yer verilmesinin ana sebebi bir asker ve orduların komutanı olan ve bu görevdeyken yola çıkarak Türk istiklalini ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranın Atatürk olmasıdır.

 
Ancak Atatürk bu sıfatı zaten asker olduğu, asker iken devleti kurduğu için haliyle ve doğal olarak almıştır.

 
Ondan sonraki cumhurbaşkanları için de bu tanım muhafaza edilmiş olsa dahi, bu sıfat dış ülkelerle savaş halinde Cumhurbaşkanının orduya ülkeyi koruma talimatı verme yetkisine daha ziyade atıfta bulunmakta.

 
Ancak biz şu anda herhangi bir ülke ile cenk etmiyoruz, herhangi bir işgal de yok ülkemizde, ayrıca da, önceki cumhurbaşkanları hiç kendilerine, “Ben başkumandanım” demedikeri halde Erdoğan ve yalakaları zırtda da pırt, sabah akşam Erdoğanın TSK’nın başkumandanı olduğu hikayesini dolamışlar dillerine.

 
Anlıyorum TSK gibi Atatürk’ün kurduğu ve onun karakterinden kaynaklı bir biçimde, muazzam bir kaliteye sahip TSK’nın başkumandanı olma duygusu zevk veriyor olabilir.

 
Ama insan hem Ergenekon davalarını aklına getirir ve biraz utanır hem de böyle hergün sabah akşam başkumandancılık oynamaz.

 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkumandanı hal-i hazırda Hulusi Akardır.

 
Savaş çıkarsa ve Erdoğan o makamda oturuyor olursa Hulusi Akar’a savaşı yapın der. (Allah muhafaza, Allah bizi bir an önce kurtarsın)

 
Ama onun dışında TSK’nın başkumandanı Genelkurmay Başkanıdır.

 
Bir de…

 
Daimi başkomutanı vardır ki…

 
O sadece ve sadece Atatürktür.

 
BU HABER ÇOK ÇOK ÖNEMLİ

 
1000 özel harekat polisi istifa için dilekçe vermiş.

 
Olay 16 Şubat’ta olmuş ama kamuoyundan saklanmış.

 
Özel Hareklat Dairesi Başkanı Turan Aksoy imzasıyla 1000 özel harekat polisi branştan çıkmak istemiş ama buna müsaade etmemiş hükümet.

 
Özel harekat polislerinin özel harekat polisliğinden istifa etme isteğinin sebebi ise, o kadar önemli ki, bize o bölgelerde görev yapan ve hükünete yakın özel harekaktçı polislerin bile gerçekleri çok iyi gördüğünü ve bu nedenle Erdoğan’a ve hükümete muazzam bir tepki duyduklarını gösteriyor…

 
Bakın Özel harekat polislerinin istifa gerekçesi neymiş, haberin orijinalinden aktarıyorum….

 
“Operasyonların terörle mücadeleden çok, siyasi iradenin kendi partisel çıkarları doğrultusunda yürütüldüğü düşüncesi olduğunu kaydeden Taştekin, ‘Bu düşüncenin en büyük tesiri çözüm sürecinde yapılan hatalardır. Çözüm sürecinden yapılan hatalardan kimsenin bedel ödememesi. Şimdi bu polislerde, 7 Haziran’dan sonra ne değişti de çatışmalar başladı algısı var. Bir kısım anayasal değişikliği ile başkanlık değişikliği ile milliyetçi oyların kazanılması amacıyla bu mücadelenin yapıldığı eleştirisi var. Terörle mücadelenin samimmiyeti ile siyasi iradenin kararlılığına inanmadıkları için kendilerinin kullanıldığını düşünüyor’ değerlendirmesini yaptı.

 
Eski Emniyet Personel Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Cevat Bayri de, özel harekatçıların çözüm sürecinde yapılanları hiç unutmadıklarını savunarak, ‘Şimdi de bunlar mayın eşekleri gibi mayınlı tarlalara sürülüyorlar. Kendilerini bu pozisyonda görüyorlar’ dedi.”

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Bozdoğan Kemeri sessiz bir tanıktır
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor