‘Boğaziçi Üniversitesi’ çağrısı: Olan bitenin kanunlarla ilgisi yok, müdahale lazım

‘Boğaziçi Üniversitesi’ çağrısı: Olan bitenin kanunlarla ilgisi yok, müdahale lazım
17 Eylül 2022 09:08

Boğaziçi Üniversitesi’nde 49 yıldır fizik alanında çeşitli dersler veren ancak atanan Naci İnci yönetimince ders vermesi veto edilen Prof. Dr. Alpar Sevgen, TBMM’ye çağrıda bulundu. Sevgen, “Boğaziçi’nde acil bir durum var. Başta TBMM Eğitim Komisyonu olmak üzere lütfen buraya baksınlar. Olan bitenin kanunlarla ilgisi yok. Müdahale lazım. Boğaziçi yol alamıyor” dedi.

 

 

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın haberine göre, görevden neden uzaklaştırıldığı sorusunun yanıtını merak ettiğini söyledi; “Bana bir yazı gelmedi. Dersler ilan edildiği zaman listede benim dersim de vardı. Dersimin karşısına da adım yazıldı. Öğrenciler, asistanlar, hepimiz ders için hazırdık. Derken bir telefonla öğrendim. Ciddi devlet işlerinde bir yazı olur. Kararların gerekçesi olur. Gerekçe yazılmadı. Bölüm başkanlığına sorduğumda, onlara da bir yazı iletilmediğini öğrendim. Benzer durumu yaşayan diğer arkadaşlarıma da resmi bir yazı iletilmediğini öğrendim. Ben ve görevden alınan diğer arkadaşlarım, Boğaziçi’nin işleyiş tarzını beğenmediğimiz ve bunu açık ve net olarak dile getirdiğimiz için hoşlarına gitmiyor. Boğaziçi’nde yapılanlar üniversite işleri değil.

 
“Boğaziçi milletin mülküdür”
“Üniversitede olmaması gereken ne varsa oluyor. Üniversitede olması gereken hiçbir şey de olmuyor” diyerek mevcut durumu özetleyen Sevgen, “A’dan Z’ye her şey ters. Bizden ne isteniyor? Ben 49 yıllık hoca olarak ne diyeceğim? Bu yapılanlara bravo mu diyeceğim? Tabii ki eleştireceğim. Tabii ki bu tamamen yanlış diyoruz. Hem yönetime hem basına söylüyoruz. Çünkü Boğaziçi milletin mülküdür ve bu milletin ona verdiği bir görev var” diye konuştu.

 

 

“Bu akademik bir suç”

 
“Boğaziçi’nde ders veren hocaların derslerini iptal ettiğiniz zaman, Boğaziçili öğrencilere kıyıyorsunuz. Onların eğitim-öğretimini engelliyorsunuz. Bu akademik bir suç” diyerek isyan eden Sevgen, şunları kaydetti:

“Hiçbir yerin idari kaynakları sonsuz değil. Boğaziçi’nde bölümlerin istemediği idari kadrolar açılıyor ve buraya kendi istedikleri kişileri getiriyorlar. Ne oldu anayasadaki akademik özgürlük? Bu yapılanlarda kamu yararından bahsetmek söz konusu olamaz. Şimdi biz tabii tecrübeli hocalarız diyoruz ki bu yoldan dönün. Boğaziçi’nde acil bir durum var. Başta TBMM Eğitim Komisyonu olmak üzere lütfen buraya baksınlar. Olan bitenin ne anayasayla ne de kanunlarla hiçbir ilgisi yok. Müdahale lazım. Bu yönetimle Boğaziçi yol alamıyor. “