Biraz takdir hak ettik

Biraz takdir hak ettik
17 Ekim 2012 10:55

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının kontrol altında tutulmasının, cari açığın finansmanı açısından taşıdığı önemi vurguladı. Türkiye’nin kredibilitesini korumak istediklerini de ifade eden Şimşek, “Bu yılın ilk yarısında ekonomiyi yeniden dengeleştirdik. Bunun için takdiri hak ettiğimizi düşünüyorum. İnce ayar yapmak kolay değil” dedi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, yayımladığı dört sayfalık özel İstanbul ekinde Mehmet Şimşek’in açıklamalarına da yer verdi. İstanbul’daki çok sayıdaki büyük altyapı projelerine dikkat çeken Şimşek, “Eğer, birinci sınıf bir altyapınız varsa yatırımları çekmenizin ihtimali artar ve ulaşım konusunda daha rekabetçi olursunuz” dedi.
Buna karşın Mehmet Şimşek, bu tür çabaların bir maliyetinin olduğunu, büyük altyapı projelerinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesini tercih ettiklerini, ancak özel sektörün finansmanı bulamadığı ve projenin kritik olduğu zamanlarda ise devreye girdiklerini anlattı.
 
-“BÜTÇE AÇIĞININ GSYH’YE ORANI BU YIL YÜZDE 2.3 OLACAK”-
 
Maliye Bakanı Şimşek, açıklamaları sırasında bütçe açığına değinirken de başka ülkelerin Türkiye’nin ılımlı bütçe sorunlarını kıskanacağını belirtirken yüzde 1.5’lik hedefe karşın bütçe açığının GSYH’ya oranının bu yıl yüzde 2.3 olması beklentisine dikkat çekti.
“Herkes kabul eder ki 10 yıl önce Türkiye’nin en acil sorunu borç sürdürebilirliği idi. Bugün ise hiç kimse, Türkiye’nin bir borç sorununun olduğunu savunmuyor” diyen Şimşek, buna karşın “Kredibilitemizi korumak istiyoruz, zor kazanılan bir kredibilite ve bunu kaybetmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Şimşek, bütçe açığının kontrol altında tutulmasının özellikle ülkenin cari işlemler açığı için finansman çekmeyi sürdürmek açısından önemli olduğunu da ifade etti.
Ancak Şimşek, Türkiye’nin geçen yıl cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 10’una çıkmasından sonra ekonomiyi bastırarak doğrusunu yaptığını belirtti. Şimşek, “Bu yılın ilk yarısında ekonomiyi yeniden dengeleştirdik. Bunun için biraz takdiri hak ettiğimizi düşünüyorum. İnce ayar yapmak kolay değil” sözlerine ekledi.