Bir kibrit kutusu tatlandırıcı bir tır kesme şeker

Bir kibrit kutusu tatlandırıcı bir tır kesme şeker
28 Nisan 2018 18:17

“Meseleyi bakkal gibi koymak lazım”. Vatandaşımız toplama çıkarmayı iyi bilir, çok bilinmeyenli denklemleri bırakalım. Literatürde yer alan yazı yazmayalım, Türkçe konuşalım,çünkü,vatandaşımız bu dilden gayet iyi anlıyor.

 

 

Dama TAŞI H&H YORUM

 
***
2001 yılında “Şeker Kanunu” çıktı. “Bu kanunu imzalarken hiç mi vicdanınız sızlamadı, Avrupa Birliğine uyacağız diye pancar üreticisini neden katlettiniz” diye sorulan soruya “evde uyuyordum, zil çaldı, kapıyı açtım, iki güvenlikçi ellerinde boş bir kağıt Başbakan hamfendi gönderdi imzalayacakmışsınız dedi, bastım imzayı” . Kanunlar böylesi oldu bittilerle çıka çıka geldik bugünlere. Yerel üretimimiz bütün alanlarda “ithal ürünlerle” yer değiştirmeye başladı.Market raflarında 2002 yılına kadar yerli ürünler ağırlıktaydı. Şimdi raflardaki yerli ürün oranı iyice azalmış durumda. “Gümrük Birliği” ve “ithalatta serbestlik” yerli üreticiyi yok eden bir liberal rekabet sistemine girmiş. Yurt dışında bir yetki belgesi ile yabancı şirket temsilciliği alan yerli ürünlerin yerine yabancı ürünü sokuyor. Üreticimiz yoksullaşırken, devlet desteği ile baişka ülkeletin üreticilerine para pompalanıyor.

 

***
2002 yılında Şeker üretimimiz 2.371.862 ton. Nüfusumuz 65 milyon.
2016 yılında Şeker üretimimiz 2.559.000 ton. Nüfusumuz 80 milyon.
Şeker ithalat ve ihracat rakamlarımız on binlerde.
Demek ki 15 milyon yurttaşımızın ihtiyacı oranında tatlandırıcı ile yapılan besinleri tüketiyoruz.

 

***
AKP iktidarı, 16 yıllık iktidarında daha önceki yılların 13 katı kadar tatlandırıcı çeşidinin ithalatına izin vermiş. 2001 yılının “Şeker Yasası”nın pancar üretimini ve üretim kurumlarını çökertmesini sürdürmüş, “Şeker Kurulu”nu işsevsizleştirmiş, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) lobilerinin, “Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı(YYT)” ithalatı yapan bir avuç işbirlikçi firmanın eline “pancar üreticisini, şeker işçisini, tüketici kitleleri” teslim etmiş.
***
Aspartan, sakkarin,siklomat,dulcin,suklaroz,tomatin,izomat,neotam,assesülfan,splenda,stevia,sokras, ithal edilen tatlandırıcılarda geçen ürünlerin adları. Büyük çoğunluğu son on yılda gıda sektöründe yoğun olarak kullanıma giren bu maddelerin sağlık yönünden zararları daha yeni olarak gündeme gelmiş bulunmaktadır. YYT’ların çoğunun sadece 1 tonu, 120 ton şekere tekabül ediyor. 1 Kilogram “neotam” ise 7.000 kilogram beyaz şekerin verdiği tatlandırmayı sağlıyor. Bu tatlandırıcıların içinde bir kibrit kutusu kadarının bir TIR kesme şekerin yerine geçenleri var. Demek ki üzerinde kaçak olarak bir kibrit kutusu kadar tatlandırıcı getiren büyük bir vurgunu başarıyor. Demokratik Halk İktidarında bu tatlandırıcıların üretiminin,ithalatının,gıda üretiminde kullanımının bütün aşamalarının sıkı bir denetim , kontrol,yasal yaptırım altına alınması gerekiyor.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Bilime para yok
Tarih bilinci ile Ortadoğu savaşı