Baykal’dan 2 Mustafa vetosu

Baykal’dan 2 Mustafa vetosu
5 Aralık 2013 10:01

Radikal Gazetesi’nden Deniz Zeyrek’in haberine göre, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Mustafa Sarıgül ve Mustafa Akaydın’ı istemediği belirtiliyor.

 

İşte o satırlar:

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Washington’da temaslarda bulunurken yerel seçim adaylarını belirleyen komisyon Ankara’da harıl harıl çalışıyordu. Komisyon, daha önce açıklanan 300 aday dışında yaklaşık 300 adayı daha belirledi.

 

Kılıçdaroğlu’nun 18 Aralık günü yapılacak PM toplantısının ardından Ankara, İstanbul dahil 81 ilin tamamının belediye başkan adaylarını açıklaması bekleniyor.

 

ERGİN’İN RAKİBİ KİM?

 

Kılıçdaroğlu, Washington’a giderken yerel seçimlerle ilgili açıklamalar da yapmıştı. Bunlardan biri de Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in karşısına çıkması planlanan Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylarıyla ilgiliydi. Kılıçdaroğlu, eski İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ın aday olabileceği sinyalini verdi. CHP’nin Hatay’da eski bir MHP’li siyasetçiyi mi aday yapacağını dün CHP’li yetkililere sordum.

 

Kılıçdaroğlu’nun bu ismi telaffuz ettiğini, ancak son kararın verilmediğini söylediler. Bir CHP yöneticisi, Başbakan’ın izlediği politikalar nedeniyle Hatay’ın karpuz gibi ikiye bölündüğüne dikkat çekerek,“Hatay merkez olsaydı, sıkıntı yoktu. Ancak büyükşehir yasası doğrultusunda ilçelerin de oy kullanacağını hesaba katarak, İskenderun gibi büyük ilçelerden de oy alabilecek adaylara ihtiyacımız olacak. Sadece Mete Aslan değil, başka güçlü adaylarımız da var” yorumunu yaptı.

 

Bu arada CHP’nin yaptırdığı anketlerde AK Parti’nin mevcut belediye başkanına yönelik destek, resmen açıklanan aday Sadullah Ergin’e verilen destekten yüksek çıkıyor.

 

ANKARA’DA SÜRPRİZ İSİMLER

 

CHP, Ankara’da da çalışmanın sonuna gelmiş ve siyasi karar için Kılıçdaroğlu’nu bekliyor. Anketlerde, işadamı Hüseyin Kutsi Tuncay, Ankara Üniversitesi’nin eski rektörü Cemal Taluğ, eski diplomat Mehmet Ali Bayar, Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka ve Cengiz Topel Yıldırım’ın isimleri sorulmuş.

 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe ise Kılıçdaroğlu’ndan beklediği sinyali almayınca YSK’nın belirlediği sürede istifa etmedi. Popülarite açısından Muarrem İnce önde gitse de CHP’de kampanya sırasında kendisine yönelik karşısında savunmada kalması ve CHP’nin oylarını artıramaması endişesi hâkim. Ankara Çankaya’da karar Kılıçdaroğlu tarafından verilecek. Kılıçdaroğlu, Yenimahalle’de mevcut Başkan Fethi Yaşar ile devam etmeye karar vermiş.

 

BAYKAL’IN REZERVLERİ

 

İzmir’de ibre mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’nu gösteriyor. Ancak İzmir’in ilçelerinde bir revizyon bekleniyor.

 

İstanbul’da hem Genel Başkan’ın aklında, hem aday belirleme komisyonunda Mustafa Sarıgül’ün isminin öne çıktığı malum. Antalya’da ise Prof. Mustafa Akaydın konusunda kafalar karışmış. Antalya merkezde Akaydın açısından sorun yok. Ancak ilçelerde ‘hemşericilik’ ağırlıkta olduğu için başka bir aday adayı Akaydın’ın önüne geçebilir. CHP’li bir yetkili, AK Parti’nin adayının da önemli olduğuna dikkat çekerek, “Menderes Türel’in aday olması halinde işimiz biraz daha kolay olacak, çünkü Türel’e destek AK Parti’ye destekten daha düşük” yorumunu  yaptı.  Antalya Belediye Başkanı Akaydın’ın önünde başka bir sorun daha var. Aynı sorun İstanbul adayı olması beklenen Sarıgül için de geçerli. O da eski lider Deniz Baykal’ın itirazı. Baykal, ‘İki Mustafa da olmasın’ görüşünde. Baykal’ın rezervi Sarıgül konusunda etkili olmayabilir, ancak Akaydın açısından risk yaratabilir.

 

18 ARALIK’TA AÇIKLANACAK

 

CHP’nin takvimi de belli. Zaten 300 aday belirlenmiş ve açıklanmış.

 

300’den fazla aday da son karara kalmış. 18 Aralık’ta Parti Meclisi toplantısı yapılacak ve siyasi itirazlar da değerlendirildikten sonra adaylar ilan edilecek. Bunlar arasında Güneydoğu’daki bazı iller dışında, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin’in de bulunduğu bütün iller var. Güneydoğu’daki iller ve ilçeler güvenlik gibi gerekçelerle YSK takvimine göre mümkün olan en geç tarihte açıklanacak.