Başbakan Cameron'un önerisi şok etkisi yarattı

Başbakan Cameron'un önerisi şok etkisi yarattı
24 Ocak 2013 12:28

İngiltere Başbakanı David Cameron’un, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin 2015 yılındaki seçimleri kazanması halinde 2017’ye kadar ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma sunmayı planladığını açıklaması Avrupa’da ‘şok etkisi’ yarattı.

 

 

 

 

 

 

Almanya Başbakanı Cameron, İngiltere’de kamuoyunun Avrupa Birliği’ne yönelik düş kırıklığının en üst düzeylere ulaştığını dikkat çekerek, topluluk ile yeni ilişkilerin sadece gönüllü ortaklığa dayalı bir pazarla kurulması gerektiğini bildirdi. Başbakan Cameron, AB’den tümüyle ayrılma konusunda İngiltere’de referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan David Cameron, 2 yıl sonra seçimleri kazanması halinde AB üyeliğini 2 yıl içerisinde referanduma götürmeyi , Brüksel’in İngiltere ülkesi üzerindeki yetkilerini gözden geçirmeyi planladığını anlattı.

 

 

 

 

 

Cameron, İngilizler’in arasında 1973’te üye olunan AB’ye duyulan hayal kırıklığının en üst düzeye ulaştığını, insanların topluluğun, belirsiz bir geleceğe gittiğini düşündüklerini ve amacı sorguladığını anlattı. İngiltere Başbakanı, ‘Avrupalı ortaklarımızla yeni uzlaşıyı müzakere edeceğiz ve İngiliz halkının, Avrupa Birliği’nin içinde mi dışında mı kalalım sorusuna yanıt vermesi için referanduma gideceğiz. Yeni koşullarla ya birliğin içinde kalacağız, ya da hep birlikte dışına çıkacağız‘ dedi.

David Cameron referanduma kadar İngiltere ile AB arasındaki ilişkileri yeniden müzakere edeceklerini, AB’nin mutlakla değişip, esnekleşmesi, rekabet gücünü artırması ve daha demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ekledi.

 

 

 

MERKEL UZLAŞALIM

 

Avrupa’da şok etkisi yaratan ve İngiliz sterlinin dolar karşısındaki değeri son beş ayın en düşük düzeyine gerilemesine neden olan Cameron’un konuşması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel,  İngiliz Başbakan’dan reform tartışmalarında uzlaşma gönüllülüğü göstermesini isterken, Avrupa’nın aynı zamanda adil uzlaşmalar topluluğu olduğunu vurguladı. Almanya Başbakanı, ‘Almanya ve şahsen ben İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin önemli ve aktif bir üyesi olmasını arzuluyoruz’ dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, İngiltere’nin aktif ve yapıcı AB üyesi olarak kalmasını arzu ettiklerini tek başına üyelik koşullarını değiştiremeyeceğini söyledi.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, AB’den ayrılma adımın başta İngiltere’ye zarar vereceğini, bu ülke ile AB arasındaki ilişkileri zorlaştıracağını söyledi. Fabius, ‘Avrupa bir futbol kulübü gibidir. Bu kulübe üye olunur. Ama üye olduktan sonra, ben rugby oynamak istiyorum, denilemez’ dedi.

 

Sunday Times’ta yayınlanan bir kamuoyu yoklamasında göre,olası  referandum halinde , AB’de kalmak isteyenlerin oranı yüzde 40, ‘hayır’ diyeceklerin oranı yüzde 34 civarında çıktı.

 

 

 

 

 

GAZETE YORUMLARI

 

Frankfurter Allgemeine (Almanya): Cameron, Avrupalı ortaklarına biraz da şantaj özelliği taşıyan bir mesaj gönderiyor. AB reformdan geçirilmezse ve yeni bir anlaşma söz konusu olmazsa, İngilizler üyelikten çıkma yolunda ilerleyecektir.

Berliner Zeitung (Almanya): İngiltere, AB’den çıkarsa çok şey kaybedecektir.  Britanya izole olmuş yapayalnız bir adaya dönüşür.