Balıkesir'de Kuvay-i Milliye coşkusu

Balıkesir'de Kuvay-i Milliye coşkusu
16 Mayıs 2013 15:20

Balıkesir’de 12. Kuvay-i Milliye Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le 94 yıl önce milli mücadeleyi başlatan Balıkesirli kahramanlar rahmetle anıldı.

2002 Yılında dönemin valisi Utku Acun’un öncülüğünde Kuvay-i Milliye Haftası olarak tüm ilçelerin katılımıyla başlatılan, daha sonra bir güne düşen etkinlik imece yöntemiyle yaptırılan Kuvay-i Milliye Anıtı’ndaki törenle başladı. Vali Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır ve MHP’li Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, kırmızı, beyaz ve mavi güllerden yapılan Türkiye haritasını anıta bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından öğrenciler şiirler okudu. Halk oyunları gösterisi Reyhanlı’daki patlamada ölen vatandaşlar nedeniyle iptal edildi.

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof.Dr. Abdullah Soykan, 15 Mayıs 1919’de İzmir’in işgal edilmesinin ardından Balıkesir’in ileri gelenleri ertesi gün önce Okuma Yurdu’nda sonra da Alacamescit’te toplanarak silahlı direniş kararı aldı. Balıkesir düzenli ordularıyla, kongreleriyle Kuvay-i Milliye ateşinin yakıldığı çok önemli bir ildir. Balıkesir bu özelliğiyle başta Batı Anadolu olmak üzere tüm ülkeye örnek oldu dedi.

ATATÜRK’ÜN EVLATLARI VE TORUNLARIYIZ

Soykan konuşmasını şöyle sürdürdü

`Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları ve torunlarıyız. Tabii ki öncelikle barışı, kendi ülkemizde birlik ve beraberliği el üstünde tutuyoruz. Ancak yeri geldiğinde de yapılması gereken neyse onu yapıyoruz. Yine Atatürk’ün, `birlik ve beraberlik ruhu, kaderi ilahiden başka herşeyi yener’ sözünü anımsatmak istiyorum. Bugünlerde gerçekten o gün olduğu gibi birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu birlik ve beraberlikle ülkemizi en üst seviyeye taşıyacağımıza inancım tamdır. Kuvay-i Milliye Günü’nün de özellikle gençlerimizdeki bu ruhun yeniden canlandırılması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Anıttaki törenin ardından Balıkesir Belediyesi’nin hazırladığı Kuvay-i Milliye konulu fotoğraf sergisi Devrim Erbil Sanat Galerisi’nde açıldı. Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü’nden okutman Asuman Soykan İstiklale giden yolda Balıkesir konulu konferans verdi. Etkinlikler 41 Bayrak Adam’ın kurtuluş mücadelesini başlattığı Alacamescit Camii’ndeki mevlit ve ikramla sürdü.