Bakanlığın verdiği yatırım desteği iktidara yakın tarikat ve cemaatler arasında pay edildi

Bakanlığın verdiği yatırım desteği iktidara yakın tarikat ve cemaatler arasında pay edildi
11 Mart 2024 10:35

Resmi Gazete’de yayımlanan yatırım teşviki alan şirket ve kurumlar listesinde belgeyi alan projelerin yatırım tutarları, kapsamı gibi verilere yer verilmezken, teşvik alanlar arasında tarikatlara bağlı dernekler ilk sırada.

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2023 yılının ağustos ayından bu yana açıklamadığı yatırım teşvik belgesi listesini dün Resmi Gazete’de topluca açıkladı. Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre yılın son 4 ayının teşvik listesini açıklayan bakanlık Eylül-Aralık 2023 döneminde 5 bin 122 yatırım teşvik belgesi verdi. Bakanlığın bu dönemle ilgili yayımladığı teşvik listesinde önceki listelerden farklı olarak, teşvik belgesi alan projelerin yatırım tutarları, yatırım teşvik belgesinin kapsamı, projenin sağlayacağı yeni istihdam sayısı gibi sayısal verilere yer verilmedi. Önceki listelerde, “öngörülen destek unsurları” adı altında, teşvik türleri ve şirketlere verilen KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi, vergi indirimi gibi maddeler yer alıyordu.

 

 

Cübbeli ye ‘sinema’ desteği

 
Konuyla ilgili tartışmalar sürerken gerici faaliyetleriyle dikkat çeken birçok kuruma ve iktidara yakın şirketlere teşvik verildi. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Çarşamba’da Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün onursal başkanı olduğu Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yatırım teşviki alan kurumlar arasında yer aldı. Söz konusu yatırım “yeni yatırım” olarak adlandırılırken teşvik konusu olarak ise “sinema ve video yapımı ve dağıtımı” olduğu ifade edildi.

 

 

‘Bilal’ detayı

 
Teşvik alan şirketler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Yeni Türkiye Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi de var. Söz konusu vakfın Niğde Bor’da elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı yapmak için yaptığı projesi teşvik aldı.

Konya Selçuklu’da faaliyet yürüten Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı söz konusu kurumlardan biri. Söz konusu vakıf, 1980 yılında Mustafa Çukurkavak tarafından Konya’da kuruldu. Vakfın internet sitesinde kuruluş amacı olarak “milli, manevi ve kültürel değerlerine bağlı, yüksek karakterli ilim adamları yetiştirmek” ifadeleri yer aldı.

Nakşibendilik geleneği içinde yer alan Erenköy cemaatinin Ankara kolu olan Muradiye Eğitim Öğretim Hizmetleri Anonim Şirketleri de yatırım teşviki alan şirketler arasında. Çankaya’da yeni yatırım kapsamında bu teşvikten faydalanan vakfa bölgesel öncelik de tanındı. Teşvik konusu olarak ise “genel ortaöğretim hizmetleri” açıklaması yer aldı.