Bakan Nebati: Orta Gelirleye Konut Kampanyası’nda faiz, yüzde 0,69 ile başlayacak

Bakan Nebati: Orta Gelirleye Konut Kampanyası’nda faiz, yüzde 0,69 ile başlayacak
4 Ocak 2023 10:56

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeni Evim kampanyası için basın toplantısı düzenledi.

 

 

Nebat, gelir düzeyi ve konut fiyatları açısından Türkiye’yi üçe ayırdıklarını söyleyerek “Programımız kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Nebati, 1. Bölge olan İstanbul’da finansman tutarı 5 milyon TL olarak belirlendiğini, ikinci bölgede tutarın 3 milyon, üçüncü bölgede ise 2 milyon TL olacağını söyledi.

 
Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak

 

 

Bakan Nebati, halihazırda ev sahibi olanların kampanyadan yararlanamayacağını ve alınan konutların 5 yıl satılamayacağını söyledi. Nebati, kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşların son bir yıl içinde konut alacağı ilden konut satışı yapmamış olması gerektiğini belirtti.

Bakan Nebati, asgari peşinat tutarının ise yüzde 10 olduğunu söyledi. Nebati, faiz oranın yüzde 0,69 ile başlayacağını ve azami 15 sene vadeli olacağını bildirdi.

 
3 farklı aşamada kredi kullanılabilecek

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı, kredi başvuru süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir. Birincisi, tamamlanmış konutlar, ikincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar.

İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.

Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır”

 

Nebati, “Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz” diye konuştu.

Nureddin Nebati, konut piyasasını “uzun zamandan bu yana yakinen” incelediklerini sözlerine ekledi. Nebati, “Çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.