Atlar kaçıyor bakanlık kovalıyor

Atlar kaçıyor bakanlık kovalıyor
26 Ağustos 2012 10:12

Kavga haziranda başladı. Cumhurbaşkanı Gül’e hediye edilen 2 cins atın da aralarında bulunduğu 8 at, ruam iddiasıyla uyutuldu.

Temmuz’da yarış atlarının 12’sinde daha ruam olduğu öne sürüldü. Yapılan bir testte 6 at temiz çıktı. Bir test daha yapıldı ve temiz çıkan atlar yine temiz çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ikna olmadı. At sahipleri de telef olmasınlar diye atları karantinadan kaçırdı. Bakanlık at sahipleri için suç duyurusunda bulundu. Geri getirilen 2 at telef edildi. Şimdi kalan 4 at aranıyor.
Nuray BABACAN

ANKARA Binicilik İhtisas Kulübü’nde, ruam hastalığıyla ilgili olaylar Haziran’da başladı. Aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hediye edilen “Adel” ve “Erciyes” isimli atların da bulunduğu 8 atta ruam tespit edildi. 6’sı polislere ait atlar iğne ile uyutulurken, insanlara da bulaşan öldürücü hastalık, Beştepe’deki Binicilik İhtisas Kulübü, Atlı Spor Kulübü ve Atlı Polis Eğitim Merkezi’nin yanyana bulunduğu ve “binicilik vahasında” sıkıntı yarattı.

12 yarış atı ruam kavgası

Temmuz’da yapılan bir başka taramada ise yarış atlarının 12’sinde daha ruam olduğu iddia edildi. Yenimahalle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü elemanlarınca yapılan 2’nci testte yarış atlarının 6’sı temize çıkarken, 6 at için 2’nci kez ruam teşhisi kondu. Müdürlük, at sahiplerine yazı göndererek, tazminatları ödenerek atların itlaf edileceğini duyurdu.

Yöntem eski hata yapılmış

Ancak at sahipleri, geçen süre içerisinde karantina dahi uygulanmayan kulüpteki atlarında ruam olmadığını iddia ettiler. 6 at sahibi Düzen Norwest Veteriner Laboratuvarı’nda atlarına 2 kez test yaptırdılar. Bu testlerde ruam hastalığına rastlanmadı. At sahipleri farkın, ilçe müdürlüğünün eski yöntemle ruam testi yapmasından kaynaklandığını, kendilerinin yaptırdıkları testin Avrupa
ülkelerinde uygulananla aynı olduğunu iddia ettiler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilçe müdürlüğü, at sahiplerinin yaptırdığı testleri kabul etmedi. Bakanlığı ikna edemeyen at sahipleri, sağlıklı olduklarını ileri sürdükleri 6 atı karantina altındaki kulüpten kaçırdılar.

Karantina altındaydılar

At sahipleri kendilerini, “Bakanlık, bazı atların gereksiz yere itlaf edildiğinin ortaya çıkmasından endişe ediyor” iddiasında bulundular. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, atların ruam olmadığına dair dışarda yaptırılan testlerin yeterli olmadığını savunarak, at sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlık yetkilileri, at sahiplerinin halk sağlığını riske attığını, kaçırılan 6 attan 2’sinin daha sonra at sahiplerinin haber vermesi üzerine itlaf edildiğini belirttiler. Bakanlık, 4 atın peşine düştü. Bakanlık yaptığı açıklamada, uyguladığı testlerin, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatınca (OIE) yayınlanan Teşhis El Kitabı’nda yer alan, geçerliliği kabul edilmiş uluslararası testler olduğunu savundu. At sahiplerinin yaptırdığı testin tek başına yeterli olmadığı belirtilen bakanlık açıklamasında, şöyle denildi:

Kaçıranlar suç işliyor

“Hastalığın teşhisi için ilave olarak Bakanlığımızca habere konu atlara yapılmış olan Complement Fiksazyon ve PCR testlerinin yapılması gerekmektedir. Bakanlığımızca hastalığın teşhis edildiği 11 Haziran 2012 tarihinden itibaren Atlı Spor Kulübü ile Ankara Binicilik İhtisas Kulübünün ahırlarına karantina konmuş, halen karantina uygulaması devam etmektedir. Bu bölgeye insan ve hayvan giriş çıkışına müsaade edilmemektedir. At sahiplerinin atlarını karantina alanından çıkarmaları halk sağlığı ve hayvan sağlığını riske etmekte ve 5996 sayılı Kanuna göre suç teşkil etmektedir. Söz konusu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup ilgililer hakkında yasal işlemler devam etmektedir.”