Can Atalay’ın milletvekilliği bu hafta düşürülebilir!

Can Atalay’ın milletvekilliği bu hafta düşürülebilir!
28 Ocak 2024 09:31

Geride bıraktığımız hafta en düşük emekli maaşını 10 bin liraya çıkaran kanun teklifini yasalaştıran, İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) genel kurul gündemi sakin. Komisyonlardan Genel Kurul’a gelmesi beklenen bir kanun teklifi bulunmuyor ancak Meclis’e sunularak komisyon görüşmeleri yapılacak bir kanun teklifi var.

 

 

ENERJİ TEKLİFİ PAZARTESİ GÜNÜ SUNULACAK

 
Enerji gündemli teklifin pazartesi günü Meclis’e sunulması ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Baraj göllerinin yüzeyinde güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemleri kurulmasına izin verilmesini düzenleyen teklifle ayrıca MTA’dan (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) maden arama ve işletme ruhsatı alınmasındaki bürokratik işlemlerin kısaltılması amaçlanıyor.

Teklifte ayrıca sıvılaştırılmış doğal gazın tankerlerle ihraç edilmesinin önünü açacak bir madde de yer alıyor.

 

 

CAN ATALAY’IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEBİLİR

 
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre bu teklifin görüşmeleri tamamlanana kadar uluslararası sözleşmeleri gündemine alması beklenen Meclis Genel Kurulu’nda uluslararası sözleşmeler dışında teknik olarak çok kısa sürecek ama tartışması hararetli olacak bir gündem daha olması bekleniyor: Tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi.

Anayasa Mahkemesi’nin hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen Yargıtay’ın kararıyla tutukluluğu devam ve eden Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündemde. Yargıtay’ın Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili kararının Meclis’te bu hafta Meclis’i yönetecek Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okunması bekleniyor.

 

 

ATALAY’IN TAHLİYESİ VE MECLİS’E GELMESİ MUHTEMEL

 
Atalay’ın milletvekilliği düşürüldükten sonra avukatlarının bu kez milletvekilliği düşürülmesi sebebiyle Anayasa Mahkemesine başvurması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu örneğinde olduğu gibi ihlal kararı vermesi ve Can Atalay’ın tahliye edilmesi ve Meclis’te yemin ederek görevine başlamasının muhtemel olduğu iddia ediliyor.